Çerkezköy / Tekirdağ

Obezite Cerrahisi Nedir Yöntemleri Nelerdir | Kimler Obezite Ameliyatı Olabilir ?2022

Obezite Cerrahisi Nedir Yöntemleri Nelerdir | Kimler Obezite Ameliyatı Olabilir ?2022

Obezite cerrahisi yöntemleri nelerdir nasıl yapılır? Obezite ameliyatı olma şartları nelerdir? Obezite ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalıdır?

Obezite cerrahisi yöntemleri oldukça çeşitli ve her bir obezite hastası için en uygun olan operasyon türü uzman hekimler tarafından belirleniyor. Peki, obezite cerrahisi nedir, obezite cerrahisi yöntemleri nelerdir? Kimler obezite ameliyatı olabilir, kimler olamaz? Devlet hastanelerinde obezite ameliyatı yapılıyor mu, SGK obezite ameliyatı karşılıyor mu? Obezite cerrahisi fiyatları 2022 ne kadar? İşte, obezite cerrahisi yöntemleri hakkında merak edilenler…

Obezite Cerrahisi Nedir ?

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (11)

Obezite cerrahisi, obezite sorunu olanların kilo vermesine yardımcı olan ve farklı yöntemleri olan cerrahi bir operasyondur. Ancak kilo vermek için obezite cerrahisi yöntemleri ilk seçenek değildir.

Bu cerrahi girişim öncesinde obezite hastaları diyetisyen eşliğinde diyet programı uygulamalı, spor ve egzersiz yapmalı, gerekli durumlarda ilaç tedavisi görmelidir. Tüm bunların sonucunda başarılı sonuçlar elde edilmezse obezite cerrahisi yöntemleri bir seçenek haline gelir. Bal yemek kilo aldırır mı tarzı sorular, obezite başlangıcı teşhisi konulan hastaların merak konusudur.

Obezite Cerrahisi Yöntemleri Nelerdir ? Obezite Cerrahileri Nelerdir ?

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (10)

Obezite cerrahisi yöntemleri oldukça çeşitlidir ve her cerrahi yöntem, her obezite sorunu olanlar için uygunluk taşımaz. Hangi hastanın, hangi obezite ameliyatı yöntemini olacağına uzman hekimler kontrolünde karar verilir. Genel olarak obezite ameliyatının türü, hastanın içinde bulunduğu duruma, hekimin görüşüne ve hastanın beklentisine göre belirlenir. Türkiye’de uygulanan obezite cerrahisi yöntemleri ise şunlardır:

  • Tüp Mide Ameliyatı
  • Gastrik By-Pass
  • Mini Gastrik By-Pass
  • Mide Balonu
  • Duodenal Switch

1-      Tüp Mide Ameliyatı

Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada en çok uygulanan obezite cerrahisi yöntemleri arasında tüp mide ameliyatı bulunuyor. Bu cerrahi girişimde obezite hastasının midesinin ortalama olarak yüzde 80’i çıkartılır ve mideye tüp görünümü verilir. Bu yöntem, hastaların hem daha az yemek yiyerek tokluk hissetmesini sağlar hem de kalori alımının önüne geçer.

a-      Tüp Mide Ameliyatının Amacı Nedir ?

Tüp mide ameliyatının amacı; midenin fundus bölgesinin komple çıkarılmasıdır. Bu sayede de Ghrelin hormonunun salgılanması önlenir ve hastanın iştahının azaltılması sağlanır.

b-      Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Tüp mide ameliyatı, hastanın karın bölgesinden midesine kanüller aracılığıyla girildiği için kapalı yöntemle gerçekleştirilir. Ameliyatın genel süresi ise ortalama 2.5 saattir. Tüp mide ameliyatı olanlar, operasyon sonrasında iki ya da üç gün hastanede yatmak durumunda kalır.

c-       Tüp Mide Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Tüp mide ameliyatı sonrası iyileşme süresinde hastalar iki hafta kadar sıvı beslenme yapmalıdır. İki haftanın sonunda ise önce yumuşak gıdalarla beslenmeye başlar, daha sonrasında ise normal hayatına dönüş yapabilir. Hastadan hastaya değişmek kaydıyla, bazen hastaların tüp mide ameliyatı sonrasında vitamin takviyesi kullanması gerekebilir.

En yaygın uygulanan obezite cerrahisi yöntemlerinden biri olan tüp mide ameliyatı sonrasındaki bir yıllık süreçte genel olarak hastalar, fazla kilolarının yaklaşık olarak yüzde 80’ini verebilir. Ancak hangi hastanın ne kadar kilo vereceği değişkedir. Tüp mide ameliyatı olanlar, ameiyat sonrası uyulması gereken kurallara riayet eder ve beslenme rutinini buna göre ayarlarsa en verimli sonucu elde eder.

d-      Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (13)

Tüp mide ameliyatı olanlar, ameliyat sonrasına bazı temel noktalara dikkat etmelidir ve doktorlarının tavsiyesinin dışına çıkmamalıdır. Gene olarak bu ameliyatı olan kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Egzersiz ve spor yaşamın bir parçası haline getirilmelidir
  • Tüketilecek gıdalar iyi çiğnenmeli ve sonra yutulmalıdır
  • Yemekler küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir
  • Rafine şeker içerikli gıdalardan uzak durulmalıdır
  • Yüksek kalorili katı ve sıvı gıdalar tercih edilmemelidir

2-      Gastrik By-Pass

Gatrik By-Pass yönteminde obezite hastalarının midesi, biri büyük, diğeri ise küçük olmak üzere iki parçaya ayrılır. Operasyon sırasında oluşturulan küçük mide ve ince bağırsağın başlangıcındaki bir kısmı birleştirilir. Bu operasyonun tercih edilmesinin en büyük nedenlerinin başında; obeziteye bağlı sağlık sorunlarının çözümlenmesinde etkili olması gelmektedir.

a-      Gastrik By-Pass Amacı Nedir ?

Gastrik By-Pass ameliyatının yapılmasında iki amaç vardır. Bu maçlardan biri; obezite hastasının kalori almasının önüne geçmek, diğeri ise; tüketilen gıdaların emiliminin azaltılmasıdır.

b-      Gastrik by-Pass Yöntemi Nedir ?

Gastrik By-Pass ameliyatı yöntemi; laparoskopik yöntemdir ve başarı oranı oldukça yüksektir. Yalnızca Türkiye’de değil, dünyada yaygın olarak gerçekleştirilen Gastrik By-Pass ameliyatı, bariatrik cerrahi girişimler arasındadır.

c-       Gastrik By-Pass Sonrası İyileşme Süreci | Gastrik By-Pass Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Gastrik By-Pass ameliyatı sonrası hastaların kilo verme süreci 1.5 yıl sürebilmektedir. Ancak en iyi sonucun alınabilmesi için Gastrik By-Pass ameliyatı olanlar, bu süre boyunca doktor takibinde kalmalıdır. Doktorlar, hastaların durumuna göre vitamin takviyesi reçete edebilir. Ayrıca gastrik By-Pass sonrası beslenme, uzman diyetisyenlerin takibinde yapılmalıdır.

3-      Mini Gastrik By-Pass

Mini Gastrik By-Pass da en etkili obezite cerrahisi yöntemleri arasında yer alıyor. Kolay uygulanabilir oluşu nedeniyle tercih edilen Mini Gastrik By-Pass yönteminde oluşturulan mide ile ince bağırsağın bir parçası birleştirilir. Bu operasyonun süresi, diğer obezite ameliyatlarının süresine göre daha kısadır, maliyeti de diğerlerine göre daha azdır.

a-      Mini Gastrik By-Pass Avantajları

Mini Gastrik By-Pass ameliyatının en çok tercih edilme nedeni yalnızca ameliyat süresinin kısa, maliyetinin az olması değil; tip 2 diyabet hastalığını geçirme etkisi olmasıdır. Bu ameliyatta zayıflama başarısı da yüksektir.

b-      Mini Gastrik By-Pass Dezavantajları

Mini Gastrik By-Pass dezavantajı da vardır. Bu dezavantajlar ise şunlardır:

  • Mini Gastrik By-Pass ile oluşturulan yeni midenin dışında, geri kalan mide endoskopik olarak görüntülenemez
  • Mini Gastrik By-Pass olanlar uzun süre vitamin kullanmak zorunda kalabilir

4-      Mide Balonu Operasyonu

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (7)

Fazla kiloları olan kişilerin en çok tercih ettiği obezite cerrahisi yöntemleri başında mide balonu operasyonu geliyor. Bu yöntem diğer obezite operasyonu yöntemlerine göre oldukça basit uygulanabilirlik taşımaktadır. Mide balonu ameliyatı endoskop aracılığı ile gerçekleştirilir ve midenin içine hava veya sıvı doldurulan bir balon yerleştirilir. Bu işlem için hastalara hafif dozda anestezi uygulanır.

a-      Mide Balonu Amacı Nedir ?

Mide balonu operasyonu ile fazla kilo sorunu olan hastaların midesinin, gıda tüketme kapasitesi azaltılır ve az yemekle çabuk doyma hissini hissetmesi sağlanır. Böylelikle hastalar ilk 6 ay içinde 10 kiloya kadar kilo verme şansına sahip olur.

b-      Mide Balonu Avantajları

Mide balonu avantajları sayesinde sık tercih edilir. Obezite cerrahisi yöntemleri içinde en sık tercih edilen mide balonu avantajları genel olarak şunlardır:

  • Ameliyat süresi ortalama olarak 20 dakikadır
  • Basit uygulanabilirdir
  • Mide balonu operasyonu, hastaların vücudunda kalıcı değişikliğe yol açmaz
  • Hızlı kilo verilir
  • Mide balonu çıkarma işlemi endoskopik yöntemle dakikalar içerisinde çıkartılır
  • Mide balonu patlarsa kolaylıkla anlaşılabilir çünkü balon içine enjekte edilen sıvı renklidir

c-       Mide Balonu Dezavantajları

Mide balonu operasyonu avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Bu operasyonun en büyük dezavantajı; kalıcı değil, geçici olmasıdır. Çünkü operasyonla yerleştirilen mide balonunun vücutta kalma süresi 6 ay ile 1 yıl arasındadır. En geç 1 yılın sonunda mide balonu çıkartılmalıdır.

Bu nedenle mide balonu operasyonu olanlar beslenme rutinlerine devam etmeli, yaşam tarzını balon çıkarıldıktan sonra da devam ettirmelidir. Aksi takdirde mide balonu çıkarıldıktan sonra verilen fazla kilolar geri alınabilir.

d-      Kimler Mide Balonu Operasyonu Olabilir ?

Mide bolunu operasyonu, aşırı fazla kilosu bulunmayan, sağlık durumu diğer obezite ameliyatı çeşitlerini olamayacak kadar riskli hastalara uygulanır. Ayrıca süper obez grubunda yer alan ve morbid obezite ameliyatı olmaya hazır olmayan kişilere uygulanır. Bu sayede morbid obez hastaların, diğer obezite cerrahisi yöntemlerine hazırlanması sağlanır.

e-      Mide Balonu Operasyonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Mide balonu operasyonu sonrasında hastaların sağlıksız, yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durması tavsiye edilir. Ayrıca paket gıdalardan da uzak durulmalıdır. Mide balonu operasyonu sonrası beslenme, uzman diyetisyenler eşliğinde programlanmalıdır.

5-      Morbid Obezite Cerrahisi Yöntemi: Duodenal Switch Ameliyatı

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (4)

Duodenal Switch cerrahisi, obezite hastalarının direkt olarak metabolizmasını etkilediği için diğer obezite ameliyatı çeşitlerine göre daha fazla kilo verilmesini sağlar. Bu yöntem herkes için uygun değildir ve her obezite hastasına uygulanmaz. Obezite hastalarının Duodenal Switch cerrahisip olabilmesi için vücut kitle indeksi 50/kgm2’den fazla olmalıdır.

a-      Duodenal Switch Amacı Nedir ?

Duodenal Switch cerrahisi amacı; gıda tüketimini kısıtlamak ve gıdaların vücuttaki emilimini azaltmaktır. Vücuttaki yağ emilimini azalttığı için özellikle yağlı yiyecekleri sık tüketen obezite hastaları için etkili bir cerrahi yöntemdir.

b-      Duodenal Switch Avantajları

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (5)

Duodenal Switch avantajları; fazla kiloya bağlı olarak gelişen diyabet hastalığı, kolesterol hastalığı ve yüksek tansiyonu tedavi etme özelliğine sahip olmasıdır. Ayrıca en fazla kilo verilmesini sağlayan obezite ameliyatı türüdür.

c-       Duodenal Switch Dezavantajları

Duodenal Switch avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Obezite cerrahisi yöntemleri arasında en fazla kilo verimini sağlayan Duodenal Switch yöntemi, ameliyat sırasında ve ameliyat sonrasında komplikasyon gelişmesine en açık yöntemdir. Bu nedenle her zaman ilk tercih değildir. bU nedenle de diğer obezite ameliyatı çeşitlerine göre uygulanırlığı azdır.

d-      Duodenal Switch Sonrası

Duodenal Switch olanlar, ameliyat sonrasında protein eksikliği ve vitamin eksikliği sorunları yaşayabilir. Yaşanan bu protein ve vitamin eksikliğinin nedeni; yağ emiliminin azaltılmasıdır. Ayrıca en sık görülen ameliyat sonrası sorunlardan biri de kötü kokulu kronik ishaldir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (13)

Obezite cerrahisi sonrası beslenme oldukça önemlidir ve belirtilen kurallara uymak, ameliyat sonrası başarıyı büyük oranda etkiler. Örneğin; mobid obez olan pek çok hastaya, beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi için öncelikle kalıcı değişikliğe yol açmayan mide balonu uygulanır. Böylelikle hastanın, obezite cerrahisi sonrası beslenme alışkanlığı için alıştırma yapılır.

Genellikle obezite ameliyatlarından sonra sıvı beslenme, ardından püre beslenme yapılır ve en son olarak katı beslenmeye geçilir. Her obezite cerrahisi yöntemleri ve operasyon sonrası uyulması gereken kurallar farklıdır. Obez bireylere yönelik beslenme önerileri farklı içerikleri kapsayabilmektedir. Ancak genel olarak obezite cerrahisi sonrası beslenme kuralları şu şekildedir:

  • Öğünler azar azar ve sık olarak düzenlenir
  • Gıdalar iyice çiğnenerek yutulur
  • Yemekler yavaş yavaş yenir
  • Her öğünde lif, protein ve karbonhidrata yer verilir
  • Sıvı ve katı gıdalar birlikte tüketilmez, sıvı gıdalar yemeklerden yarım saat önce ve sonra tüketilebilir
  • Tokluk hissedildiğinde yemek sonlandırılır
  • Çok sıcak ve çok soğuk içecekler, yiyecekler tüketilmez
  • Günde en az 2 litre su tüketimi yapılır
  • Yüksek kalorili besinlerden uzak durulur
  • Egzersiz ve spor, operasyon sonrasında kademeli olarak artırılır ve yaşam tarzı haline getirilir
  • Operasyon sonrası rutin kontrol aksatılmamalı
  • Doktorun tavsiye ettiği takviye edici gıdalar ve vitaminler, doktorun belirttiği süreye kadar eksiksiz kullanılır
  • Asitli, tatlı, şekerli, alkollü, yağlı besinler tüketlmez
  • Paket gıdalar ve koruyucu içeren gıdalar tüketilmez
  • Hamur işleri tüketilmez

Kimler Obezite Ameliyatı Olamaz ?

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (17)

Obezite cerrahisi yöntemleri herkes için uygun değildir ve herkes kilo vermek için obezite ameliyatı olamaz. Obezite ameliyatı olamayacak kişiler ise şu şekildedir:

  • Genel sağlık durumu obezite ameliyatı olmaya uygun olmayanlar
  • Anestezi almaya engel teşkil edecek hastalığı olanlar
  • Alkol ve madde bağımlılığı olanlar
  • Psikiyatrik hastalığı olup tedavi olmayanlar
  • Kitle vücut indeksi belirli seviyenin üzerinde olmayanlar
  • Akli dengesi yerinde olmayanlar

Obezite Cerrahisi Nasıl Olunur ? Kimler Obezite Ameliyatı Olabilir ?

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (9)

Obezite cerrahisi yöntemleri çeşitlidir ve her bir cerrahi girişimin gerçekleştirilmesi için istenen koşullar farklıdır. Ancak genel olarak obezite ameliyatı olabilecek kişiler şu şekildedir:

  • Anestezi almaya engel hastalığı bulunmayanlar
  • Genel sağlık durumu ameliyat olmaya uygun olanlar
  • 18 yaşından büyük, 65 yaşın altında olanlar
  • Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olanlar
  • Vücut kitle indeksi 35 ve üstü olup diyabet, tansiyon gibi yandaş hastalıkları olanlar
  • Fazla kiloları vermek için diyet benzeri gibi yolları tüketip başarısız olanlar

Obezite Ameliyatı Kaç Kiloda Başlar ?

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (18)

obezite cerrahisi nedir yöntemleri nelerdir | kimler obezite ameliyatı olabilir ?

Obezite ameliyatları morbid obez ve obez hastalara, son çare olarak uygulanır ve kilo şartı vardır. Spor, diyet ve ilaç tedavisi sonucunda fazla kilolarını veremeyen obez ve morbid obez hastaların bu operasyonlardan birini olabilesi için vücut kitle indeksinin 40 ve üstü olması gerekir.

Günümüzde vücut kitle indeksi 35 ve 40 arasında olan kişilere de obezite ameliyatları uygulanabilmektedir ancak bu kişilerin diyabet, kalp damar hastalığı, yüksek tansiyon hastalıklarından birine sahip olması şartı aranır. Kısacası; vücut kitle indeksi en az 35 olan kişiler obezite ameliyatı olabilir.

Obezite Cerrahisi Hangi Bölüm | Obezite Cerrahisi Hangi Devlet Hastanelerinde Var ?

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (19)

Türkiye’de günümüzde özel hastanelerin dışında obezite ameliyatları devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde gerçekleştirilebiliyor. Üniversite hastanelerinin Genel Cerrahi bölümlerine ya da devlet hastanelerinin genel cerrahi bölümlerine başvurarak obezite ameliyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Obezite Cerrahisi SGK Tarafından Karşılanıyor mu? Obezite Cerrahisi Devlet Hastanesi Bünyesinde Yapılır mı ?

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (1)

Obezite ameliyatı SGK tarafından karşılanır ve obezite cerrahisi devlet hastanesi bünyesinde yapılabilir ancak bazı şartların sağlanması gereklidir. Obezite cerrahisinin SGK tarafından karşılayabilmesi için hastaların vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olmalıdır ya da morbid obezite yani ileri obezite teşhisi alması gerekir. Bu koşullar altında obezite ameliyatı devlet hastanelerinde yapıldığı sürece SGK tarafından karşılanır.

Yapılan son düzenleme ile vücut kitle indeksi 35 ve üstü olanların yandaş hastalığı bulunması durumunda da obezite ameliyatı masraflarının büyük bir kısmı SGK kapsamındadır. VKI 35 ve üstü olup diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıklarından biri olan kişiler de devlet hastanelerinde obezite cerrahisi olabilir. Aynı zamanda bu ameliyatı olabilmek için ameliyat öncesi 1 yıl, kilo vermek için tüm yolları denemiş olmak gerekiyor.

Obezite Cerrahisi Özel Sağlık Sigortası Karşılar mı ?

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (2)

Pek çok özel sağlık sigortası obezite ameliyatlarını karşılamaktadır. Tamamlayıcı sağlık ve ameliyat sigortası kapsamında, özel sağlık sigortası bulunan kişilerin obezite operasyonları karşılanabilir. Ancak bu durum, sağlık sigortası şirketine göre değişir. Obezite cerrahisi özel sağlık sigortası karşılıyor mu sorusunun en doğru cevabı için, sağlık sigortası yaptırdığınız firma ile iletişime geçiniz.

Obezite Cerrahisi Fiyatları

ekolojikkoyy-obezite-cerrahisi-nedir-yontemleri-nelerdir (3)

Obezite ameliyatı nedir, obezite cerrahisi yöntemleri nelerdir araştırmalarını yaparken genel olarak obezite cerrahisi fiyatları ne kadar diye de araştırıyor. Ancak obezite cerrahisi fiyatları oldukça değişken ve bu nedenle belirli bir fiyat söz konusu değildir. Birden fazla yöntem olması, hatanede yatış sürelerinin farklı olması gibi etkenler obezite cerrahisi fiyatları üzerinde farklılıklara yol açıyor.

Günümüzde devlet hastanelerinde obezite ameliyatları, gereken şartların sağlanması durumunda SGK tarafından karşılanıyor ve ücretsiz olarak yapılıyor. Özel hastanelerde ise obezite cerrahisi fiyatları, ameliyatın yöntemine ve hastanelerin fiyat politikalarına göre değişiyor. Bu nedenle obezite cerrahisi fiyatları hakkında bilgi almak için, ameliyat olmayı planladığınız sağlık kuruluşu ile görüşmelisiniz. ÜRÜNLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: