Çerkezköy / Tekirdağ

Sülük Yetiştiriciliği Nedir?

02.05.2022
1.610
Sülük Yetiştiriciliği Nedir?

Sülük yetiştiriciliği; kazançlı ve farklı olması ile son zamanların fazlasıyla rağbet gören yeni iş fikirlerinden birisi olmuştur.

Sülük, doğada çeşitli türleri bulunan bir tür parazittir. Çok eski yıllara dayanan geçmişi ile günümüze kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Bu sebeple tıp, eczacılık, kozmetik ve veterinerlikte kullanılmak üzere ticareti yapılan önemli bir sektör haline gelmiştir.

Salgıladığı sıvı, çoğunlukla ilaç, anti aging krem ve diğer kozmetik ürünlerinin yapımında kullanılmaktadır. Vücuda direkt temas ettirilerek de kullanılan bu canlı, bünyesindeki sağlıklı enzimleri insan vücuduna göndererek büyük faydalar sağlamaktadır. Bu sebepler ile sülük ticareti için dünyada her yıl belirli bir kota ayrılmakta ve kurslar açılarak eğitimler verilmektedir.

Tıptaki öneminin her geçen gün artması ise yeni iş fikirleri arayan insanlar için alternatif bir seçenek olmuştur. Bu açıdan sülük tedavisi faydaları saymakla bitmemektedir. Cazip fiyatları ve devlet desteğinin veriliyor olması da son zamanların popüler işlerinden biri olmasını sağlamıştır.

Sülük Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

 https://ekolojikkoyy.com/suluk-yetistiriciligi/

Bu sektörden ticaret yoluyla gelir elde etmek için ilk olarak Tarım Ve Orman Bakanlığı’ndan izin belgesi almak gerekmektedir. Sonrasında sülük yetiştiriciliği kursu ve benzeri eğitim veren kurumlardan gerekli bilgiler alınmalıdır. Aksi taktirde verimli sonuçlar elde edilemeyebilir.

Sülük üretimi genelde tıbbi amaçlı olmaktadır. Onlarca tür arasından ise sadece 4 tanesi tıbbi kullanıma uygundur. Bunlar:

  • Hirudo Verbana
  • Hirudo Medicinalis
  • Hirudo Suluki
  • Hirudo Orientalis’ tir.

Türkiye’de en çok üretimi yapılan türleri ise Hirudo Verbana ve Hirudo Medicinalis’ tir. Sülük üretimi, laboratuvar ve yapay havuzlarda gerçekleşmektedir:

1.     Laboratuvar’ da Sülük Yetiştiriciliği

Laboratuvar ortamında daha önce hiçbir deney ve çalışmada kullanılmamış sülükler alınır ve büyük-küçük akvaryumlarda çoğalması gerçekleştirilir. Çoğalma gerçekleşmeden önce ortam ve su sıcaklığı uygun hale getirilir.

Beslenme için gerekli olan kan hazırlanır ve belli aralıklarda sülüklere verilir. Farklı sıcaklıklara bağlı kozadan çıkan yavru sülükler anaç sülüklerden ayrılarak beslenir ve büyümesi sağlanır.

2.     Yapay Havuzlarda Sülük Yetiştiriciliği

Genellikle tesislerde kullanılan bu yöntemde; doğada bulunan göl, bataklık ve diğer küçük tatlı su ortamları taklit edilir. Yapay olarak hazırlanan havuzlar steril hale getirilir ve içerisine bir miktar toprak eklenir.

Sülüklerin beslenmesi canlı kurbağa ve balık ile yapılmaktadır. Oluşturulan yapay havuz içerisine çeşitli bitkiler ekilerek verimin artması desteklenmektedir. Ancak sülükler doğal ortamda ilkbahar ve sonbahar olmak üzere sadece iki mevsimde üredikleri için, bu yöntemden fazla verim alınamamaktadır.

Sülük Yetiştiriciliği Kursu

 https://ekolojikkoyy.com/suluk-yetistiriciligi/

Sülük; doğada farklı konumlarda kan ile beslenen bir canlıdır. Yetiştirilmesi her ne kadar kolay gibi görünse de dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır.

Doğru ve sağlıklı yetiştirilmesi, satıldığında herhangi bir sorun çıkmaması açısından önem taşır. Bu sebeple devlet desteği ile bu işi yapan bireyler çeşitli eğitimlere tabiî tutulurlar. Kurs ile ilgili başvurular yapıldıktan sonra online ya da canlı olarak eğitim sürecine geçilir.

İlk adımda hayvanın sindirim, sinir, dolaşım, üreme sistemleri ile ilgili bilgiler verilir. Sonrasında yetiştirilme şekilleri ve dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değinilir. Nasıl beslenilmesi gerektiği, verim alabilmek için hangi şartların gerekli olduğu bu süreçte öğrenilir.

Kurs bitiminde sınavlar yapılır ve kişi sülük yetiştiriciliği yapmak için sertifika almaya hak kazanır. Kişi isterse belge almadan da evde hobi olarak bu canlıyı besleyebilir. Ancak ticari amaçla üretmek istiyorsa sülük yetiştiriciliği kursu veya dengi bir eğitim kurumuna başvurmalıdır.

Evde Sülük Üretimi Nasıl Yapılır?

Sülük yetiştiriciliği kursu bünyesinde eğitim, Tarım Ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsat alındıktan sonra evde uygun koşullar oluşturularak sülük yetiştiriciliği yapılabilir. Akvaryum, yapay havuz veya küçük kaplar tercih edilerek üretim sağlanmaktadır. Evde sülük üretiminde kullanılan suyun klorsuz olması büyük önem taşımaktadır aksi halde dikkat edilmediğinde canlıların ölümüne sebep olabilir.

Direk güneş ışığından da hoşlanmayan bu parazitler için hafif gölgeli bir ortam oluşturmak gerekmektedir. Ayda bir memeli hayvan kanı ile beslenip düzenli aralıklarla suları değiştirildiğinde, sülükler için evde uygun ortam büyük ölçüde oluşturulmuş olur.

Sülük Ne İle Beslenir?

Onlarca çeşidi olan sülük tatlı sularda yaşar. Bazı türleri toprakta da yaşamını sürdürür. Suda yaşayan türleri balık ve kurbağa kanı ile beslenmektedir. Bulamadıkları taktirde başka bir memeli hayvanın kanı ile de beslenebilirler.

Evde laboratuvar ortamı oluşturularak yetiştirildiğinde ise kozasından yeni çıkan yavrunun ilk üç aya kadar kurbağa kanı ile beslenmesi gerekir. Sonraki aylarda ise kesim yerleri ile anlaşmalar yapılarak memeli hayvan kanı verilmelidir.

Sülüklerin, her ay bir defa olacak şekilde beslenmesinde bir sakınca yoktur. Bu şekilde beslenen yavru sülükler 10 ay sonra 6, 5 mg ağırlığa ulaşabilirler.

Sülük Ne Kadar Yaşar?

 https://ekolojikkoyy.com/suluk-yetistiriciligi/

Yaşam koşulları iyi olan bir sülük 20-25 yıl yaşamaktadır. Beslenme ve ısı gibi önemli şartların her zaman var olduğu bir ortamda, yaşam süreside uzamaktadır. Ancak doğadaki pek çok türü 3-4 yıl kadar yaşamaktadır.

Tıbbi alanda kullanılan yavru sülük ve anaç sülüklerin ömürleri en fazla 1-1,5 yıl olmaktadır. Bir kez kullanıldıktan sonra ise anında imha edilmektedirler.

Sülüğün Fiyatı Ne Kadar?

Sülük, ilaç yerine geçmesi nedeniyle önemli bir yere sahiptir.  Bu durum fiyatlara da yansımaktadır. 2022 yılı içerisinde 1 tane anaç sülük 14-15 TL civarında satılmaktadır.

Ancak tıbbi sülük fiyatları ekonomik dalgalanmalar sebebiyle değişim göstermektedir. Sülüğün türü, anaç mı yavru mu olduğu da fiyatı etkileyen faktörlerdendir.

İlginizi çekebilir: Sülük tedavisi faydaları ve zararları nelerdir 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın