Çerkezköy / Tekirdağ

Hacamat Nedir? Hacamat Nasıl Yapılır? Hacamat Günleri 2022

06.11.2022
1.144
Hacamat Nedir? Hacamat Nasıl Yapılır? Hacamat Günleri 2022

Hacamat nedir? Hacamat tedavisi yaptırmak isteyenler için hacamat tedavisi öncesi ve sonrasında bilinmesi gereken tüm detaylar!

Hacamat eski yıllardan günümüze kadar gelmiş oldukça faydalı bir tedavi yöntemidir. Peygamber efendimizin hacamat tedavisi yaptırdığı ve bununla ilgili hadisleri de vardır.

Hacamat nedir? Hangi günler daha faydalıdır?  Bilinmesi gerekenleri gelin hep birlikte inceleyelim.

1-     Hacamat Nedir?  Hacamat Nasıl Yapılır?

Hacamat son zamanlarda oldukça rağbet gören hacamat tedavisi, Arapça kökeni “emek(hücum)” olup bir bölgeye yönlendirme anlamına gelir.

Hacamat nedir? ne işe yarar diye sorduğunuzda, kanımızda bulunan zararlı maddeler immün sistemimizi ve sağlımızı kötü yönde etkilemektedir.

Hacamat tedavisi bu zararları maddelerin kandan atılmasını ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.

Hacamat iğnesi ile deriye ufak kesiler atılır ve kavanoz, bardak veya kupanın vakum gücüyle kan çekilmesi gerçekleşir.

    A-Kuru Kupa Uygulaması Nedir?

https://ekolojikkoyy.com/hacamat-nedir/ ‎

 

Halk arasında bardak çekme olarak bilinir.  Deriye ufak kesiler atılmaz. Kupanın vakum gücüyle yapılır. Kuru kupa kas spazmlarının hafiflemesi ve rahatlamasını sağlar.

Bu işlem merdiven altı gibi yerlerde yapıldığında ciddi zarar verebilir. Kuru kupa uygulamasını uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.

      B-Hacamat nedir? Kimler Hacamat Yapabilir?

Hacamat cerrahi bir işlem olduğundan dolayı eğitim almış sertifikalı hekimler tarafından yaptırılmalıdır. Ayrıca hacamatın yapılacağı mekanlar sağlık kuruluşu içinde yer almalıdır.

Sağlık Bakanlığının gerçekleştirmiş olduğu sertifika programına katılabilecek kişilerin unvanı doktor ve diş hekimi olarak belirlenmiştir.

C-Kimler Hacamat Yaptıramaz?

Alternatif tıp alanında Hacamat nedir? ne işe yarar konusunda alınan cevaplara göre kişiler uygulamayı düşünse de herkes tarafından uygulanması doğru bulunmaz.

Hacamat yaptıramayacakların listesi:

– Kalp pili ve kalp yetmezliği olan kişilere

– 70 yaş ve üzeri kronik kalp hastaları

–  Kan pıhtılaşma problemi olan hemofili A-B hastalarına

– 60 yaş ve üzeri olup daha önce hiç hacamat yaptırmamış kişilere

– AİDS ve HIV virüsü taşıyanlara

– Organ nakli geçiren kişilere

– Regl döneminde olan (abdestsiz olmasından dolayı)

– Hamile kadınlara yaptırılması önerilmez.

  D- Hacamat İlk Kez Ne Zaman ve Nerde Yapılmıştır?

Hacamat yöntemi ilk kez Eski Mısırda M.Ö 2000li yıllarda denenmiştir. Yüz yıllar boyunca Çin, Mısır, Antik Yunan, Roma ve Antik mısır tarafından kullanılmıştır.

Aynı zamanda Batı tıbbının öncüleri olarak kabul edilen Hipokrat ve Galen de kupa hacamat tedavisini kullanmış olumlu deneyimler kazanmıştır.

2-Hacamat Yaptıracaklar Nelere Dikkat Edilmelidir!

Hacamat işlemi öncesinde ne tok ne de aç olmaması gereklidir. Tok karnına yapılan hacamatın bir çok hastalığa sebep olabileceği bilinmektedir.

Hacamat işlemi yapılmadan en az 2-3 saat önce yeme içme kesilmelidir. Vücudun dinlenmiş olması gerekmektedir.

A-Hacamat Yaptırmadan Önce Nasıl Beslenilmelidir?

Hacamat işleminden 3 gün önce hayvansal gıdalar yenilmemelidir. Hayvansal gıdalar içinde bulunan protein kanı koyulaştırır ve hayvansal gıdalar tüketilmemesi işlemin daha faydalı olmasını sağlar.

İşlemden 24 saat önce cinsel birliktelik olmamalıdır.

B-Hacamat Yaptırdıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir!

Hacamat sonrası iştah artışı olabilir bundan dolayı mümkün olduğunca hafif yiyecekler tüketilmelidir. Hacamat işleminden 12 veya 24 saat sonra duş alınmalıdır.

Duş sonrası kesi izleri üzerine zeytin yağı veya kantaron yağı sürülmesi lezyonların iyileşmesinde ve iz kalmamasında yardımcı olmaktadır.

Hacamattan sonra bal şerbeti veya sirkeli su içilmesi faydalı olacaktır çünkü her ikisinin de damar açıcı özelliği vardır.

C-Hacamat Hangi Sıklıkta Yapılmalıdır?

1 yıl içerisinde 2 veya 4 kez yapılmalıdır. Hastalık tedavisi için yapıldığı takdirde uygun seanslar belirlenmektedir.

Kronik rahatsızlığı olan kişiler ayda 1 kez yaptırmalı ve seans aralarında 15-20 gün ara vermeden yapıldığında kişinin sağlığını tehdit etmektedir.

3-Hacamat İşlemi Kaç Dakika Sürer?

Hacamat işlemi sırasında kupaların deri üzerinde ortalama 3 ila 5 dakika kalması gerekmektedir. Kupaların 5 veya 6’dan az bölgelere yapıldığında işlemin etkisi olmayacağından dolayı 10 taneden fazlada olmaması gerekir.

Hacamat yapılacak bölgeye bağlı olarak işlem süresi 10 ila 30 dakika arasında sürmektedir.

4-Hacamattan Çıkan Kan Ne Anlama Gelir?

Vücutta bulunan zararlı maddelerin olduğu özelliğini tamamen yitirmiş jöle kıvamında olan kan pıhtısıdır.

Hacamat işleminde belirlenmiş ve en fazla toksinlerin bulunduğu bölgelerden çıkan vücudun kullanmağı kirli kandır.

A-Hacamat İzleri Kaç Günde Geçer?

Hacamat işleminin doğal bir parçası olan izler kişinin iyileşme özelliğine göre 3 ila 1 hafta içerisinde geçmektedir.

Daha uzun süre iyileşmeyen izler hacamat sırasında aşırı bir kanama olduysa bu kesinin derin bir kesi atıldığına ve yanlış hacamat yapıldığını işaret eder bu nedenle ömür boyu kalıcı izler oluşabilir.

B-Hacamat yaptırdıktan Sonra Kan Verilir Mi?

Hacamat işlemi sonrası kan yoluyla vücuda girebilecek herhangi bir enfeksiyondan dolayı antikorların pozitifleşmesine kadar süren bir pencere dönemi olduğundan dolayı 1 yıl geçtikten sonra kan verilebilir.

Bu nedenle hem hacamat yaptıran kişi hem de kanın verileceği kişi açısından tehlike oluşmamaktadır.

C-Hacamattan Çıkan Kan Neden Pıhtılaşır?

Damar duvarından salgılan pıhtılaşma engelleyici yani Antikoagülan maddeler kesintiye uğrar ve kan pıhtılaşmaya başlar. Hacamat nedir? Kısmında da detaylı şekilde bahsetmiştik.

4- Hacamat takvimi Nedir? Hacamat Zamanları Neden Önemlidir?

Hicri aylara göre belirlenir ve hicri aylarda ayın konumuna göre tespit edilir. Ayın çekim gücüne göre hangi günler hacamat yapılmalı bunlar belirlenir. Peygamberimizin uygun bulmadığı günler ise Çarşamba ve Cuma günleridir.

Hacamat takvimi sürekli değişmektedir tıpkı dini bayramlarımız nasıl ki her yıl aynı günde olmuyorsa hacamatta o şekildedir. Hacamatın nedir? denildiğinde en önemli kısımlardan biri de hangi gün yapıldığıdır.

Hacamat Günleri 2022 | Hacamat Altın Günleri Nedir?

https://ekolojikkoyy.com/hacamat-nedir/

Hacamatın en faydalı olduğu günler aşağıdaki takvimde yer almaktadır. Bu günlerin fazileti ve şifası daha çok olduğuna inanılmaktadır.

Peygamber efendimiz hacamatın altın gününün hicri aylardan 17 sine denk gelen salı günleri olarak işaret etmiştir.

Bu sebepten dolayı hacamatın altın günün olarak hicri takvimin 17 sinin ve salı gününe denk gelmesi altın günü olarak bilinmektedir.

5-Hacamat Nedir? Faydaları Nelerdir?

Hacamat tedavisinin vücuda birçok faydası vardır. Bu tedavi yöntemi hemen hemen her türlü hastalığa iyi gelmektedir. Hacamat akıl hastalığından migren ağrılarına kadar çözüm olduğu söylenmektedir.

Hacamat tedavisi Müslüman ülkelerde sünnet olarak yapılsa da çoğu yabancı ülkede de tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Hacamat tedavisinin başlıca faydaları;

-Sinüzit

Baş ağrısı

-Aşırı yorgunluk ve bitkinlik hali

-Diz ağrısı

-Sırt ağrısı

-Vücuttaki pis kanın dışarı atılması

-Tansiyon

Gibi başlıca rahatsızlıklara oldukça faydası vardır. Ayrıca hacamat toksinleri atıp kanı yenilediği için bağımlılık tedavisinde de kullanıldığı bilinmektedir.

A-  Hacamat Nedir? Dinimizdeki Yeri ve Önemi!

Dinimizde hacamat peygamber efendimizin bizlere önerdiği bizzat uyguladığı bir işlem olduğu için sünnettir. İbn. Abbas peygamber efendimizin miraç gecesinde meleklerin kendisine uğrayarak hacamat olmaya devam et! Ümmetini de olmasını söyle! dediği bilinmektedir.

Peygamber efendimiz iki omuz arasından hacamat yaptırdığı ve kim bu işlemi yaparsa hastalıktan şifa bulacağını söylemektedir.

B-Hacamat Kaç Günde Etki Eder?

Pis kanın dışarı çıkmasına yarayan hacamat tedavisi vücuda hemen etki etmektedir. Vücuttan çıkan toksinler sayesinde vücuda rahatlama ve ferahlık hissi vermektedir.

Bunun yanı sıra birçok hastalığında tedavisi olan hacamat işlemden hemen sonra iyileştirmesini göstermektedir. Ve hacamatın verdiği tedavi geçici değil kalıcı olmaktadır.

C-Hacamat Sonrası Nasıl Hissedilir?

Hacamat tedavisi yapıldıktan sonra bazı vücutlarda yorgunluk ve uyku hissi oluşmaktadır. Uzun süre ruhsal ve fiziki çöküntü yaşayan insanlarda sanki yılların çöküntülüğü geçmişçesine rahatlama hissi verir.

Bu his bir süre sonra geçerek yerinin enerjik bir hal alır. Çöküntü ve rahatsızlıktan kurtulan vücut hem manevi hem tıbbi huzura ererek ferahlar.

6- Hacamat Nedir? Hacamat Zararları Olan Bir şey Mi?

Bu tedavi yönteminde minimal kesikler yoluyla vücuttan pis kanın atılması sağlanmaktadır. Bu işlem steril ve hijyenik ortamda yapılmadığında bazı zararlı sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Şeker hastaları, hemofili hastaları gibi insanlara bilinçsiz bir şekilde yapıldığında büyük zararlara yol açılabilmektedir. Ancak bilinçli bir şekilde yapıldığında vücutta doğru yere uygulandığında hacamatın herhangi olası bir zararı yoktur.

A-Hacamat Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar!

Hacamat nedir? denildiğinde de doğru bildiğimiz yanlışlar vardır. Bunlar:

Yanlış: Aşırı kansızlık (anemi) olan kişiler hacamat yaptıramaz.

Doğru: Hafif anemi teşhisi konulanlar hacamat tedavisi yaptırabilir. Kan yapımını uyararak kansızlık tedavisine de destek olduğu söylenmektedir.

Yanlış: Hacamat kan kaybına sebep olduğu için halsizliğe yol açar.

Doğru: Bu halsizlik bir süre sonra geçmekte ve yerini yenilenmiş bir vücuda ve enerjiye bırakır.

B-Hacamat Hakkında Bilimsel Kanıtlar!

Bu yöntem hakkında bilimsel olarak kanıtlanmış birçok makale bulunmaktadır. Hacamatın vücudu yenilediği, ağrılara kesin çözüm olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Ağrıları %97 bel soğukluğunu %84 kireçlenmeyi %84 kas fibrosisini %97 ve %91 spondiloz rahatsızlığı %97 şizofreni rahatsızlığını %96 olarak tedavi ettiği bilimsel olarak kanıtlamış bilgiler arasında yer almaktadır.

7- Hacamat Malzemeleri Nedir?

Hacamat nedir? sorularının en önemli cevaplarından birisi de malzemeleridir. Bunlar sırasıyla:

-Hacamat kupası

-Neşter veya Hacamat iğnesi

-Gazlı bez

– Peçete

-Steril eldivendir.

Hacamat Kupası ve Özellikleri Nedir?

Hacamat kupasının oluşturduğu vakum etkisi sayesinde vücuttan zehirli maddeler atılır.

Hacamat Kesiği Nasıl Atılır?

 https://ekolojikkoyy.com/hacamat-nedir/ ‎

Hacamat iğnesi veya neşter ile 5mm den uzun ve 1mm derin olmayan şekilde atılmalıdır. Kesilerin daha derin veya uzun atılması fazla kanamaya sebep olabilir.

Bu durum hacamat yaptıracak kişi açısından tehlikelidir ayrıca iz kalmasına ve ciddi ağrılara neden olabilir.

8- Hacamat Fiyatları Ne Kadar?

Hacamat nedir sorusunun en önemli bir kısmı da fiyatlardır. Fiyatları hakkında net bir miktar olmamakla birlikte seans başına en az 45 ve en fazla 75 tl arasında olmaktadır. Bu ücretlendirme özel hastaneler veya muayenehanelerde farklılık göstermektedir.

Ayrıca Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tedavisi adı altında devlet hastanelerinde uygulanmaya başlanan hacamat tedavisi SGK kapsamına girmektedir.

9- Hacamat Noktaları!

Hacamat nedir? denildiğinde akla ilk gelen sorulardan biriside hacamat noktalarıdır. Akupunktur bölgelerine uygulanması gerektiği söylenmektedir ancak buna dayalı herhangi bir kanıt yoktur.

Yüz yıllar boyunca süregelen hacamatın genel olarak uygulandığı bölgeler şunlardır;

-Boyun

-Kürek kemikleri ortası ve kürek kemikleri altı

-Bel ve Kuyruk sokumu

-Dizlerin üstü altı, iç ve dış kısımları

-Ayak bileği iç kısmıdır.

A-Hacamat Hangi Bölgelere Yapılmaz!

  • Hacamat işleminin hangi bölgelere ne sıklıkla yapılacağı kulak ve kafa hacamatlarının çok sık yapılması önerilmez.
  • Kafanın üst bölgesi (bıngıldak) ve ense çukuru hacamat işlemi için tehlikelidir. Bu bölgelere yapılan işlem unutkanlık, zihinsel problemlere veya akıl hastalıklarına neden olabilir. ÜRÜNLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: