Çerkezköy / Tekirdağ

Ekolojik Tarım Nedir? Organik Tarım Nedir?

17.02.2021
1.662
Ekolojik Tarım Nedir? Organik Tarım Nedir?

Ekolojik tarım son zamanlarda ülkemizde sıkça duyduğumuz bir kavramdır. Peki ekolojik ya da organik tarım nedir? Nasıl yapılır? Ülkemizde en çok nerelerde yapılır ve hangi ürünler üretilir? Gibi merak edilen konulara değineceğiz.

Ekolojik ya da organik tarım, tarım yapılan alanlara zarar vermeden doğayı ve doğal olanı koruyarak yapılan tarımdır. Organik tarım da üretilen tarım ürünleri ayrıca insana zarar vermeyen bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesidir.

ekolojik-koyy-ekolojik-tarim-nedir-organik-tarim-nedir

Dünya nüfusunun gün geçtikçe artması ve doğal kaynakların yetersizliği sebebiyle bilim dünyası ve tarımla uğraşanlar tohumların genetiğini değiştirmektedir. Farklı zararlı birçok yöntemle doğal olmayan gıdalar üretilmektedir. Bunun sonucunda insanların bağışıklık sistemi zayıflamış ve daha çabuk hasta olur hale gelmiştir.

Ayrıca doğal olmayan ürünler uzun vaade de tüketildiğinde birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Oysa Âlemlerim Rabbi her şeyi insanlık için yaratmış ve insanoğlunun hizmetine sunmuştur. Fakat insanoğlu doğanın ve doğal olan her şeyin dengesini bozarak, yerine yapay olanı tercih edip kendi sonunu yaklaştırmaktadır. Organik tarım modern tarımın imkânları kullanılarak özenli bir şekilde yapılan çevre dostu ve kaybolan doğal dengeyi yeniden yapılandırmaya yönelik bir düzendir.

Ekolojik Tarım Nasıl Yapılır?

ekolojik-koyy-ekolojik-tarim-nedir-organik-tarim-nedir

Bu doğal tarım ile toprak ve su korunarak sağlıklı, güvenilir ve insan için faydalı tarım ürünleri üretilmesi amaçlanmaktadır. Dünyanın doğal dengesi korunarak, kimyasal ilaçlarla çevreye zarar verilmez.  Peki ekolojik veya organik tarım nasıl yapılmaktadır?

  • Öncelikle uygun tohum ve ekilecek ürün seçilmelidir. Yetiştirilecek tarım ürünü tarım yapılması planlanan çevreyle uyumlu olmalıdır. Ekimde de ürünün ekim sıklığı uygun bir şekilde yapılması önemlidir.
  • Verimliliği arttırmak için gübreleme yöntemi kullanılır. Toprağa gerekli minerallerin katılması ve toprak neminin korunması amacıyla gübreleme yöntemi uygulanmaktadır. Gübreleme yönteminde doğal ahır ya da kümes hayvanlarının artıkları ile organik artıklardan elde edilen malzemeler karıştırılır. Suni gübrelemenin kullanılmamasıyla birlikte verimli bir toprak ve verimli tarım ürünleri elde edilebilir.
  • Toprak ve yetiştirilen ürünleri desteklemek amacıyla hastalık ve zararlı organizmalar ile mücadele edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda zararlı organizmalarla mücadelede kimyasal gübrelere karşı organik gübre kullanılması, bitkiler hastalıklı, zararlı organizmalara karşı daha dirençli olmaktadır. Ayıca doğada mevcut olan faydalı canlıların da önüne geçilmektedir.

  • Bitkileri ve toprağı zararlı organizmalardan korumak amacıyla feromon tuzakları, yabancı otların alınması gibi yöntemlerle de koruma sağlanabilmektedir. Eğer kimyasal yollarla koruma sağlanmak mecburiyetinde kalınmışsa bitkisel ve mikroorganizma kökenli ilaçlar tercih edilebilmektedir.
  • Toprağın verimini korumak amacıyla ekim nöbeti uygulaması yapılmaktadır. Aynı ürünün art arda ekilmesi yerine farklı türlerin ekilmesi ile toprak verimi arttırılmaktadır.
  • Organik tarımda çevreye zarar verici her türlü etken azaltılmaya çalışılmaktadır. Bu sebeple sulama yapılırken, salma sulama yerine damla veya yağmurla sulama yöntemi tercih edilmektedir.

 Ekolojik Tarım Ürünleri

ekolojik-koyy-ekolojik-tarim-nedir-organik-tarim-nedir

Doğal kaynakların tüketilmesi ile dünyanın dengesi bozulmakta birçok farklı hastalık ortaya çıkmaktadır. Dünya’da meydana gelen küresel ısınma sebebiyle su kaynakları da hızla tükenmektedir. İnsanlık bu azalmadan korkarak ve nüfusun artışına bağlı doğal kaynakların yetersizliğini savunarak laboratuar ortamlarında farklı üretim teknikleri kullanmaktadır.

Sağlık gün geçtikçe daha önemli hale gelmiş dünyada ki büyük yatırımlar artık sağlık sektörü üzerine yoğunlaşmıştır. Son yıllarda meydana gelen salgın hastalıkların artışı ile dünyada ki tüm ülkeler çareler aramaktadır.

ekolojik-koyy-ekolojik-tarim-nedir-organik-tarim-nedir

İnsanlar doğal ürünlerin faydalı olduğunu görmüş ve yapay olanlardan uzaklaşmaya başlamıştır. Organik tarım tamda bu noktada devreye girmiştir, doğanın ve insanın dengesini bozmadan yaratılışa uygun besinler üretilmesi bu tarım yönteminin ilk hedeflerindendir.

Ülkemizde üretilen ekolojik tarım ürünleri şu şekildedir:

  • Bitkisel ürünler,
  • Hayvansal ürünler,
  • İşlenmiş ürünler,
  • İçecekler
  • Yaş sebze ve meyveler,
  • Kurutulmuş ürünler,
  • Baharatlar,
  • Bakliyatlar,
  • Hububat ürünleri,

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği

ekolojik-koyy-ekolojik-tarim-nedir-organik-tarim-nedir

ETO üretici, tüketici, satıcı ve diğer elemanlarında katılımıyla organik tarımın hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi amacıyla kurulmuştur. Bu dernek 1992 yılında İzmir’de kurulmuştur. Organik ya da biyolojik tarım ile ilgili birçok alanda kurs, seminer ve daha birçok etkinlikle çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca birçok ulusal ve uluslararası proje ETO’ da yürütülmektedir.

Ekolojik Tarım Turizmi

ekolojik-koyy-ekolojik-tarim-nedir-organik-tarim-nedir

Doğanın hızla tükendiği son zamanlarda artık insanlar tüketici konumdan üretici konuma geçmeye başlamışlardır. Bu anlamda özellikle tarım ve turizmin bir arada yapıldığı bazı yerlerde ekolojik tarım turizmi oldukça yaygınlaşmıştır.

Ekolojik oteller ile doğanın adeta bir parçası haline gelmek isteyenler için hem tatil hem de üretmenin keyfi tattırılmaktadır.

Neden Ekolojik Tarım ? Ekolojik Tarım ile Organik Tarım Arasındaki Fark Nedir?

ekolojik-koyy-ekolojik-tarim-nedir-organik-tarim-nedir

Büyüklerimizden hep duyduğumuz ah nerde o eski meyveler ve sebzeler sözlerini belki de çocuklarımız bizden duyamayacaklar. Dünyaya ve doğaya verdiğimiz zararların bedelini hem biz hem de gelecek kuşaklar ödeyeceklerdir. Bunun önüne geçebilmenin yolu tüketici olmaktan çıkıp üretici olmaya ve doğalı korumaya gönüllü olmaktır.

Şehirleşmeyle birlikte azalan ve yok olmakta olan tarımın öneminin anlaşılması gerekmektedir. Dünya’nın daha güzel ve yaşanabilir bir yer olması için ekolojik dengenin korunmasına ihtiyaç vardır. Bunu sağlamanın yollarından biri de elbette organik tarımdan geçmektedir. Organik tarımın temel amaçları şunlardır:

ekolojik-koyy-ekolojik-tarim-nedir-organik-tarim-nedir

  • Toprak verimini arttırmak ve devamlı hale getirmek,
  • Toprağı ve bitkiyi besleyecek gübreyi en doğal ve en iyi şekilde hazırlamak,
  • Hayvanların yapısına uygun yaşam alanları sunmak,
  • Kimyasal gübrelerden ve ilaçlardan vazgeçmek,
  • Tarımla uğraşanların hayat kalitesinin arttırılması ve tarımla uğraşacak insan sayısının artmasına yönelik çalışmalar yapılması,
  • Doğanın bir parçası haline gelerek doğa ile bütünleşmek ve canlılara zarar vermekten kaçınmak,
  • Sağlıklı bir çevre ve doğa.

Ekolojik Tarım ANTALYA

ekolojik-koyy-ekolojik-tarim-nedir-organik-tarim-nedir

Antalya bulunduğu konum ve toprak yapısı itibari ile çok çeşitli tarın ürünlerinin yetiştirilmesine olanak tanımaktadır. Seracılığın da yaygın olarak yapıldığı bölge de geleneksel tarım yöntemleri ile üretim de oldukça fazladır. Son zamanlarda organik tarımında yaygınlaştığı Antalya’da üretilen organik ürünler şu şekildedir:

  • Nar,
  • Badem,
  • İncir,
  • Kestane,
  • Kekik, adaçayı, fesleğen, defne, mersin, hayıt, biberiye,
  • Ihlamur, ardıç, keçiboynuzu, ısırgan otu, lavanta, papatya,
  • Kimyon, nane, funda, yabani elma, armut, erik, karahan,

Organik Tarım, Organik Tarımda Gübreleme

ekolojik-koyy-ekolojik-tarim-nedir-organik-tarim-nedir

ekolojik tarım nedir?

Organik tarımın amacı çevreyi tehdit eden her türlü zararlı etkinin kullanımının en aza indirgenmesidir. Ayrıca organik tarım sayesinde modern teknoloji tekniklerini kullanarak toprak veriminin ve bitkisel verimin arttırılması hedeflenmektedir.

Bu sayede üretilen ürünler verimli ve sağlıklı hale getirilebilecektir. Kimyasal gübre ve kimyasal ilaçlama toprağa ve diğer yararlı canlılara zarar vermektedir. Organik tarım yöntemleri sayesinde doğa ve içinde ki canlılar korunarak en verimli ve faydalı besinlerin üretilmesi hedeflenmektedir.

ekolojik-koyy-ekolojik-tarim-nedir-organik-tarim-nedir

Geleneksel tarım yönteminde kullanılan azotlu ve fosforlu gübreler toprağa ve doğaya zarar vermektedir. Organik tarımda kullanılan gübreler sayesinde yetiştirilecek bitkinin özellikleri dikkate alınarak toprağın organik hali korunup desteklenmektedir. Hayvan artıkları, saman, organik ev atıkları, deniz artıkları, tabii fosfat, kalsiyum, magnezyum ve daha birçok doğal ürün ile organik gübreler yapılmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Tuğba dedi ki:

    Verimli,bilgileriniz için teşekkür ederim.

    1. Yazıyı Beğendiğinize Ekipçe Sevindik. Keyifli Okumalar Dileriz :))

Bir Yorum Yazın

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: