Çerkezköy / Tekirdağ

Türkiye’de Arıcılık Nerede Yapılır? Türkiye’de Arıcılık Haritası

16.10.2022
1.602
Türkiye’de Arıcılık Nerede Yapılır? Türkiye’de Arıcılık Haritası

Türkiye’de arıcılık ve ana arı yetiştiriciliği ne zaman yapılmaya başlanmıştır? Nerelerde ve hangi coğrafyalarda arıcılık faaliyetleri yapılmaktadır?

Türkiye’de arıcılık faaliyetleri ve ana arı yetiştiriciliği ilk olarak 1978 yılında Türkiye Kalkınma Vakfı (TKV) tarafından başlatılmıştır. Günümüzde ise üretim izni almış 100’e yakın işletme tarafından bu çalışmalar devam ettirilmektedir.

Genç, sağlıklı ve kaliteli ana arılar ile arıcılıkta başarı elde etmek kolay olmakla birlikte ana arıların gelecek kuşaklara aktaracakları genetik özellikler, arıcılıkta büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de üretimi yapılan arıların bal taşımaya, çalışma gücüne ve floradan faydalanma gibi şartlara uyum sağlamasının yanı sıra kolaylıkla değişik ekolojik şartlara da uyum sağlama gibi üstün özellikleri bulunmaktadır.

ekolojik-koyy-turkiyede-aricilik-nerede-yapilir

Türkiye’de arıcılık çalışmalarına verilen önem her geçen gün artmakla birlikte, ana arı yetiştiriciliği ve bal arıları için teşvikler ve bilgilendirmeler yapılmaktadır. Arıcılık çalışmalarında bal arılarının işlevi; bal, balmumu, arı sütü, arı zehri, polen ve propolis gibi ürünlerin oluşumunu sağlamaktır.

İnsanlığa armağan edilen bu ürünler, insan sağlığı ve beslenme yönünden son derece değerli olmaktadır. Doğal olarak yetişen ve tarımı yapılan bitkilerde sağladığı tozlaşma hizmetleri ile doğal dengeye ve aynı zamanda tarımsal üretim konularında büyük yararlar sağladığı belirtilmektedir.

ekolojik-koyy-turkiyede-aricilik-nerede-yapilir

Türkiye hayvancılık faaliyetleri içinde yerini alan aracılık, her geçen gün yaygınlaşmaya başlamayla birlikte geçim kaynağı görevini üstlenen ekonomik kaynaklardandır.

Türkiye’de Arıcılık Hakkında Neler Biliyoruz?

ekolojik-koyy-turkiyede-aricilik-nerede-yapilir

Türkiye’de arıcılık, yaygın ekonomik faaliyetlerden biri olmakla birlikte tüm dünyada da yaygın tarımsal faaliyetler arasında yerini almaktadır. Doğadaki her canlı, ekosistemde denge oluşması ve sistemin sürdürülmesi noktasında bir işleve sahip olmaktadır. Ekosistemde bal arıları ise tozlayıcı rolünü üstlenmektedir. Aynı zamanda arılar, gıda güvenliğini destelemektedir ve diyetlerin besin değerlerini zenginleştirmektedir. Ayrıca ekonomik kazanç sağlayan hizmetler sunmaktadır ve geçim kaynağı arasında yerini almaktadır.

ekolojik-koyy-turkiyede-aricilik-nerede-yapilir

İklim çeşitliliği, doğa koşulları ve çok zengin bitki örtüsü çeşitliliği sayesinde Türkiye, bal arısı popülasyonu genetik çeşitlilik bakımından çok büyük arıcılık potansiyeline sahip olduğu bilinmektedir. Fakat gerek global sorunlardan olan çevre sorunları ve iklim değişikliği gerekse ülke olarak yetiştiricilikte yapılan hatalardan kaynaklı, genel olarak üretimde artış gözlemlense bile kovan sayısındaki artışın gerisinde kaldığı tespit edilmiştir.

ekolojik-koyy-turkiyede-aricilik-nerede-yapilir

Yurdumuzda 2014 yılında yaklaşık 81 bin olan arıcılık işletme sayısı, yüzde 0,9 oranında artış göstererek 2018 yılında 82 bine yükseldiği görülmektedir. Verilere göre bir önceki yıla oranla yüzde 1,7 oranında azalmaya meydana geldiği tespit edilmektedir. Kovan sayısında yükseliş meydana gelmesine rağmen bal verimindeki yüzde 7,1’lik düşüş, 2018 yılındaki toplam bal üretimindeki yüzde 5,7’lik azalışta etkili olduğu gözlemlenmektedir.

Türkiye’de arıcılık faaliyetleri hemen hemen her yörede gerçekleştirilmekte olan etkinliklerdendir. Türkiye’de bitki çeşidinin fazla olmasına bağlı olarak arıcılık gelişmekle birlikte endemik bitki çeşitleri ile arıcılık faaliyetleri önem kazanmıştır. Arıcılığa elverişli bitkiler başında çam, adaçayı, geven, yabani bitkiler, kestane, kekik vs. gelmektedir.

ekolojik-koyy-turkiyede-aricilik-nerede-yapilir

Ülkemizde, bitkilerin çiçek açma dönemleri yörelere göre farklılık göstermektedir. Bu durum sonucunda Türkiye’de göçebe arıcılığın gelişmesine neden olmuş ve günümüzde de göçebe arıcılığa olumlu etki katmaktadır. Göçebe arıcılık ile geçimlerini sağlayanlar kış dönemini kıyı kesimlerde geçirmekte olup, bahar döneminde ülkenin dört bir yanına rahatlıkla gidebilmektedirler.

Türkiye’de Arıcılık Nerede Yapılır | Türkiye’de Arıcılık Hangi Bölgede Yapılmaktadır?

ekolojik-koyy-turkiyede-aricilik-nerede-yapilir

Ülkemiz, genel olarak farklı iklimlere, doğa koşullarına, çok zengin bitki örtüsüne ve bal arısı popülasyonlarındaki genetik çeşitliliklere ev sahipliği yapmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiği zaman yurdumuz, çok büyük bir arıcılık potansiyeline sahiptir.

Bir geçim kaynağı olan arıcılık ülkemizde yoğun ilgi görmektedir ve arıcılığın geliştirilmesi için teşvikler yapılmaktadır. Ülkemizde hemen hemen her yerde arıcılık yapılabilmektedir ancak faal olarak verimin en yüksek olduğu bölgeler bulunmaktadır.

ekolojik-koyy-turkiyede-aricilik-nerede-yapilir

Türkiye’de arıcılık faaliyetlerinin en yaygın olarak görüldüğü bölgeler Ege, Doğu Karadeniz bölgesi, Erzurum-Kars ve Doğu Anadolu’dur. Bahsedilen bu yörelerde Muğla, Ordu, Kars başta gelmekle birlikte Çanakkale ve Artvin gibi iller de ön planda yer almaktadır. Aynı zamanda bu bölgelerde arıcılık geçim kaynağı olarak faaliyet sürdürmektedir.

Türkiye’de Arıcılık Coğrafya

ekolojik-koyy-turkiyede-aricilik-nerede-yapilir

Coğrafya olarak bitki çeşitliliği açısından oldukça bir yere hakim olan ülkemizde arıcılık, bir geçim kaynağı olarak faaliyet göstermektedir. Bitki çeşitliliği ise aynı zamanda arıcılık çalışmalarını olumlu yönde etkilemekte ve arıcılığın gelişmesine yardımcı olmaktadır. Yurdumuzun coğrafi bölgelerinde arıcılık yapılabilmektedir. Özellikle Ege, Doğu Karadeniz bölgesi, Erzurum-Kars ve Doğu Anadolu gibi bölgelerde aktif şekilde yapılmakta ve geçim kaynağı olarak işlev görmektedir.

Türkiye’de Arıcılık Haritası

ekolojik-koyy-turkiyede-aricilik-nerede-yapilir

Türkiye’de arıcılık faaliyetleri haritası incelendiğinde karşılaşılan birinci sıradaki ilk bölgeler Ege ve Doğu Karadeniz bölgeleridir. Ülkemizde yapılan arıcılık faaliyetleri ile bal üretimi doğru orantı göstermektedir. Bir bal üretimi haritasından arıcılık faaliyetleri yapılan yerler rahatlıkla tespit edilebilmektedir. ÜRÜNLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

2020 Arıcılık İl Birincisi | Arıcılıkta 1. İl 2020

ekolojik-koyy-turkiye-de-aricilik-nerede-yapilir

türkiye’de arıcılık

Verilen istatistikler doğrultusunda yurdumuzda arıcılık faaliyetleri başında 2020 tarihinde Ordu yer almaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin bal üretimi haritasında da yıllardır Muğla ve Ordu ilk sırada yer almaktadır. Arıcılık faaliyetleri yapılan yerler ile bal üretimi yapılan bölgeler doğru orantı göstererek haritada yerini almaktadır. Arıcılık ve bal istatistikleri sıralama ise şu şekilde yer almaktadır. Ordu, Muğla ilk sırada yer alırken; Adana, Aydın, Mersin, Sivas, Balıkesir gibi şehirler de faaliyet ve üretim noktasında önemli yere sahiptir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın