Çerkezköy / Tekirdağ

Tuz Nedir ve Tuzun Zararları Nelerdir?

06.11.2022
1.495
Tuz Nedir ve Tuzun Zararları Nelerdir?

Her besinin olduğu zararları ve yararları olduğu gibi tuzun zararları ile yararları bulunmaktadır. Bu zararları ve yararları göz önünde bulundurarak tuzu ve diğer besinleri tüketmeliyiz. Daha azını veya daha fazlasını tüketmek sağlığımızı tehlikeye atmaktadır. Her besinde olduğu gibi tuzda da günlük tüketilmesi gereken bir miktar bulunmaktadır. Tüketim miktarına bağlı olarak tuzun zararları ve faydaları bulunmaktadır.

Doğal mineral olarak besinlerde, göllerde, denizlerde ve kayalarda bulunan tuz rafine işlemiyle sofralarımıza ulaşan tuzun gerekli miktarda alındığında faydaları bulunmaktadır. Ancak fazla miktarda tüketildiğinde başta böbrekler olmak üzere pek çok organa zararları bulunmaktadır. Tuzun zararı genellikle böbreklerde ön plana çıkmaktadır.

Tuz Nedir?

tuz-nedir-ve-tuzun-zararlari-nelerdir

Tuz asit ve baz maddelerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir maddedir. Baz içerisinde yer alan eksi ve artı yüklü iyonlardan oluşan tuz su içerisinde eriyen bir maddedir. Doğada birçok yerde bulunmaktadır. Tuz aslında vücudun temel bir besin maddesi olsa da fazla tüketildiğinde vücudun düşmanı haline gelmektedir. Tuz yemeklerin tatlandırılması ve kısa sürede bozulmaması için kullanılmaktadır. Ayrıca karayollarında, hayvanlarda, sanayilerde ve karayollarında kullanılmaktadır.

Vücudumuzda yağ, protein, su ve karbonhidratlar ile birlikte sodyum, fosfor, klorür, kükürt, magnezyum, potasyum gibi iyonlar bulunmaktadır. Bu iyonlar insan vücudunda belirli bir miktardan az veya fazla bulunduğunda elektrolit denge bozulur ve tuzun zararları ortaya çıkar. Saf tuz %60 oranında klorür ve %40 oranında sodyum içermektedir. Vücutta azalan sodyum ve klorür eksikliği tuz tüketimi ile tamamlanmaktadır. Ancak fazla tüketildiğinde tuzun zararları ortaya çıkar ve bazı sağlık sorunlarına neden olur. Peki tuzun zararları nedir ve ne kadar tüketilirse faydalı olmaktadır?

Tuzun Zararları ve Faydaları

tuz-nedir-ve-tuzun-zararlari-nelerdir

Tükettiğimiz her besinde olduğu gibi tuzun zararları ve faydaları bulunmaktadır. Gerekli miktarda kullanıldığında oldukça faydalı olan tuzun zararları aşırı tüketim ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Tuz aslında bağımlılık yapabilen bir gıdadır. Az tüketildiğinde tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olan tuzun çok tüketildiğinde birçok zararı bulunmaktadır.

Tuzun vücuda zararları nelerdir diye merak ediyorsanız işte sorunuzun cevapları;

  • Tuzun fazla tüketilmesi yüksek tansiyona ve buna bağlı olarak kalp damar hastalıklarına neden olmaktadır.
  • Normalde gıdalardan da elde edebildiğimiz tuzu dışarıdan da kullanmaya devam edersek vücudumuz her geçen daha fazla tuz isteyecektir.
  • Fazla tuz tüketimi felç ve inmelere neden olmaktadır.
  • Tuzun içerisinde bulunan sodyum su tutan bir madde olduğu için vücutta fazla su tutulmasına neden olmaktadır.
  • Fazla tuz tüketmek omurilik kireçlenmesine ve şişmanlığa neden olmaktadır.
  • Tuzu gerektiğinden daha fazla tüketmek kalp krizine neden olmaktadır.

tuz-nedir-ve-tuzun-zararlari-nelerdir

  • Aynı zamanda tuz bir iştah açıcı olduğundan kilo almaya neden olabilir.
  • Fazla tuz tüketimi idrarla birlikte kalsiyum atılmasına neden olduğu için kemik erimesine neden olmaktadır.
  • Böbrek taşı oluşmasına ve buna bağlı olarak böbrekte fonksiyon bozukluklarına neden olmaktadır.
  • Damar tahribatına yol açan hipertansiyonun en önemli sebebidir.
  • Bağırsaklarda çalışma bozukluklarına neden olduğundan vitamin eksikliği ve bağırsak hastalıklarına neden olmaktadır.

Tuzun zararları bunlarla da sınırlı değildir. Aşırı tuz tüketimi bazı hastalıklara da yol açmaktadır.

Aşırı Tuz Tüketimi Hangi Hastalıklara Yol Açar?

tuz-nedir-ve-tuzun-zararlari-nelerdir

Tuzun zararı yukarıda yer alan rahatsızlıklarla sınırlı değildir. Tuz bu rahatsızlıkların yanında daha ciddi hastalıklara yol açmaktadır. Tuzun zararları aşağıda yer alan ciddi hastalıkların oluşmasıdır. İşte o hastalıklar;

1- Böbrek Hastalıkları

tuz-nedir-ve-tuzun-zararlari-nelerdir

Gerektiğinden fazla tuz tüketmek böbreklerdeki kılcal damarların kan basıncını yükselterek damarlarda tahribata neden olmaktadır. Bu tahribatta idrardan protein kaçağına neden olmaktadır. Ayrıca fazla tuz tüketimi böbrek taşına ve böbreklerin işlevsizliğine neden olmaktadır. Böbreklerdeki işlev kaybı vücudun diyalize ihtiyaç duymasına neden olmaktadır.

2- Ödem

tuz-nedir-ve-tuzun-zararlari-nelerdir

Hücreler arasındaki sıvının artması vücutta ödem oluşmasına neden olmaktadır. Bunun en büyük nedeni de aşırı tuz tüketimidir. Ellerde, ayaklarda ve yüzde şişmeler ödeme bağlı ortaya çıkmaktadır. Çorabınızın veya ayakkabınızın ayağınızı sıkması da ödem nedeniyle olmaktadır.

3- Guatr

 

Guatr hastalığı dünya da olduğu gibi ülkemizde de çok sayıda kişide görülmektedir. Guatrın önlenmesinde ise iyotlu tuz tüketmek oldukça önemlidir. İyotlu tuz tüketmek iyot yetersizliğine bağlı hastalıkların tedavisinde ve çocuklarda zeka geriliği hastalığının tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.

4- Osteoporoz

tuz-nedir-ve-tuzun-zararlari-nelerdir

Osteoporoz kemik kütlesinde incelmeye bağlı olarak kemik kırılmalarına neden olmaktadır. Normalden fazla tuz tüketmek kemik kütlesinde incelmelerde, kırılmalarda ve kalsiyum kayıplarına neden olmaktadır. Osteoporozdan korunabilmek için kalsiyum içeren besinler tüketilmeli ve tuz tüketimi de azaltılmalıdır.

Günlük Ne Kadar Tuz Tüketmeliyiz?

tuz-nedir-ve-tuzun-zararlari-nelerdir

tuzun zararları nelerdir?

Tuzun zararları bu denli çok iken tuz tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) insanlar için ortalama bir tuz tüketimi belirlemiştir. Ortalama tuz tüketimi kişinin sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ancak belirlenen ideal değer günlük 6 gramdır. Vücudumuz tuzu besinlerden de alabildiği için bu miktarı kesinlikle aşmamak gerekiyor.

Ekolojik beslenme düzeninde ideal tuz tüketimi değerini aşmamak için aşırı tuzlu gıdalardan uzak durmalı veya çok az miktarda tüketilmelidir. Peynir, zeytin ve turşu aşırı miktarda tuz içerdiği için çok az tüketilmesi gereken besinlerdir. Tuzun zararları saymakla bitmiyorken tuz tüketimine oldukça fazla dikkat edilmeli ve gereğinden fazla kullanılmamalıdır. ÜRÜNLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: