Çerkezköy / Tekirdağ

Kışlık Erişte Yapımı| Kışlık Erişte Nasıl Yapılır?

06.11.2022
1.515
Kışlık Erişte Yapımı| Kışlık Erişte Nasıl Yapılır?

Kışlık erişte yapımı sonrasında hemen her sofrada bulunan geleneksel lezzetlerin başında gelmektedir. Yazdan hazırlanan lezzetli erişteler kış boyunca saklanarak, istenildiğinde hemen tüketime hazır olabilmektedir. Yapıldıktan sonra uzun süre saklanabilen erişte, kısa süre içerisinde yemeğe hazır hale getirilebildiği içinde bayanlara büyük kolaylık sağlayabilmektedir.

Kışlık erişte genel olarak pek çok yerleşim yerinde kadınların bir araya gelmesiyle, kalabalık bir şekilde yapılmaktadır. Yapımı zahmetli olan kışlık erişte lezzeti ile sofraların baş tacıdır. Ayrıca lezzetinin yanı sıra çok sayıda faydası da bulunmaktadır. Eski dönemde yapılan kışlık erişte, normal şartlarda fırınlarda kurutularak saklanmaktaydı. Ancak günümüzde uzun süre açık ortamda kurutularak da saklanmaya hazır bir hale getirilebilmektedir. Kışlık erişte yapımı sırasında dilerseniz sizde fırın tekniğini kullanabilir ya da kendi kendisine kurumasını bekleyebilirsiniz.

Kışlık Erişte Nasıl Yapılır ve Malzemeleri Nelerdir?

kışlık erişte nasıl yapılır ve malzemeleri nelerdir?

Kışlık erişte malzemeleri, evde kolaylıkla bulabileceğiniz besinlerdir. Erişte daha az kişi için yapılacaksa malzeme yarıya indirilebilecektir. Ancak daha çok kişi için yapılacak ise 2 katına ya da 3 katına kadar çıkarmanız gerekebilir. Kışlık erişte yapımı için gerekli malzemeleri ise;

  • 15-16 adet yumurta,
  • Yarım kilogram süt,
  • 5 su bardağı kadar su,
  • Aldığı kadar un ( Yaklaşık 5-5.5 su bardağı )
  • 3 yemek kaşığı kadar tuzdur.

Kışlık Erişte Nasıl Hazırlanır?

kışlık erişte nasıl hazırlanır?

Kışlık erişte hazırlama işlemi öncesinde ilk olarak unun elenmesi gereklidir. Unun büyük bir leğene elenmesi sonrasında ortası havuz şeklinde açılmalıdır. Açılan havuz kısmına önceden oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaları teker teker kırmalısınız. Yumurtaları da kırdıktan sonra sütü ekleyin. Yoğurmaya başlamadan önce tuzunuzu kenarlarda bırakmış olduğunuz unlara eşit olacak şekilde serpiştirin.

Yoğurma işlemine yavaş yavaş başlayın. Bu aşamada bir yandan da azar azar su ilave etmeniz gerekecektir. Bu noktada birinden yardım almanız daha verimli olacaktır. Suyun tamamını ilave ettikten sonra ele yapışmayan, kulak memesi diye tabir ettiğimiz kıvamdan daha sert olana dek hamurunuzu yoğurmaya devam edin. Yeterli sertliğe ulaştığını düşündüğünüzde, hamurun üzerine nemli bir bez örterek kapatmalısınız.

Hamurunuzu evinizin en ılık alanına koyarak burda ortalama 2-3 saat kadar dinlendirin. Ne kadar dinlendirirseniz, kışlık erişteniz o kadar lezzetli olacaktır. Ancak 3 saati geçirmemeye de özen göstermelisiniz. Yeteri kadar beklettiğiniz hamurunuzun üzerini açın ve hamur açacağınız yerin yakınına temiz bir bez örtün. Sonrasında hamuru avcunuzun içini dolduracak ve eşit olacak şekilde beze haline getirin. Bu malzemelerden ortalama 15-16 beze çıkacaktır.

Kışlık erişte yapımı sırasında her bezenizi yeterince ince olacak kadar açarak bu temiz örtünün üzerine dizmelisiniz. Bu inceliğin yufkadan biraz daha kalın olması yeterlidir. Dizdiğiniz bezelerin biraz kuruması, kesimini kolaylaştıracaktır. Ancak fazla kurutmanızda kırılmasına neden olabilir. Bu nedenle bu noktada oldukça titiz davranmanız gereklidir. Kuruyan hamurları üst üste dizerek, 2 parmak kalınlığında kesmelisiniz.

Kesilen uzun ve ince hamurları ise ince ince keserek, temiz bir örtünün üzerine serin. Sereceğiniz örtüye un serpmeniz yapışmaları ortadan kaldıracaktır. Kesim sırasında her bir eriştenin aynı kalınlıkta olması, yaparken kolay ve eşit pişmesini sağlayacaktır. Kışlık erişte yapımı tamamlandıktan sonra, kesilen eriştelerin 2-3 gün kuruması gerekecektir. Kuruma işlemi sırasında güneş alan bir yer yerine gölge bir bölge tercih etmelisiniz. Yapımını tamamladığınız eriştenizi bez torbalara yerleştirerek serin ve kuru yerlerde uzun süre ilk günkü tazeliği ile saklayabilirsiniz.

Kışlık Erişte Nasıl Pişirilir?

kışlık erişte nasıl pişirilir?

Kışlık erişte yapımı ve saklanması kadar merak edilen bir nokta pişiriminin de nasıl olduğudur. Kışlık erişte genel olarak haşlanarak hazırlanabilen bir yemek türüdür. Ancak haşlanmasında çok daha özenli davranılması gerekilecektir. Haşlama sırasında yağ kullanmanız eriştelerin birbiri ile yapışmasını önleyecektir.

Haşlama sırasında tuz eklemeniz ise, eriştenin daha lezzetli olmasını sağlayabilecektir. Bu işlem sırasında eriştenin makarnadah daha kısa süre haşlanması gerekecektir. Aksi halde erişteler lapa bir hal alacağı için birbirine yapışabilir. Erişteye daha az su koymanız, vitaminin ve lezzetinin kaybolmamasını sağlayabilecektir.

Kışlık erişte genel olarak sade, ceviz ya da peynirli olarak tüketilmektedir. Haşlanan makarnaların süzülmesinden sonra, yağ yakılıp üzerinde gezdirilmesi sonrasında cevizini ya da peynirini ilave ederek eriştenizi tüketebilirsiniz. Damak tadınıza göre kışlık eriştenizi domates sosu ya da farklı soslar ile de yaparak, gurme sofralarınızda lezzetli bir ana yemek oluşturabilirsiniz. ÜRÜNLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: