Çerkezköy / Tekirdağ

Evde Yeşillik Nasıl Ekilir? Balkon Bahçecilik Fikirleri

06.11.2022
1.664
Evde Yeşillik Nasıl Ekilir? Balkon Bahçecilik Fikirleri

Evde yeşillik nasıl ekilir? Kendi evinin bahçesinde ya da balkonun da taptaze yeşillikler yetiştirmek isteyenler tarafından merak edilen bir konudur.

Evde yeşillik nasıl ekilir? Şehir yaşantısının yoğunluğu ve iş temposu, çevre kirliliğinin artması, kültürel yaşamın bozulmasıyla insanlar artık eski doğal yaşamı özlemeye başlamışlardır. Yediklerimizin bize fayda vermekten çok zararlı hale geldiği ve birçok faydalı besine katkı maddelerinin de girmesiyle herkes organik yiyeceklere yönelmektedir.

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

evde yeşillik nasıl ekilir ?

Evde yeşillik nasıl ekilir? Evi bahçeli olanlar ya da balkonu olanlar ise hem hobi amaçlı hem de organik olması açısından kendi sebze meyvelerini yetiştirmek istemektedirler. Kendi koşullarında ekolojik beslenme yöntemlerine yönelmek ve bir şeyler yetiştirmek, toprakla hemhal olmak insan ruhuna oldukça iyi gelen bir aktivitedir. Sürekli tüketim halinde olduğumuz çağımızda atacağımız küçük adımlarla hem kendimize hem de gelecek nesillere faydalı olabiliriz, evimizde kendi ürünlerimizi üretebiliriz. Peki, evde yeşillik nasıl ekilir? Evde yeşillik nasıl yetiştirilir?

Evde yeşillik Nasıl Ekilir?

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Evde yeşillik nasıl ekilir? Marketlerden aldığımız birçok sebze ve meyveyi uygun koşullar oluşturarak kendi evimizde yetiştirebileceğimizi biliyor musunuz? Evde yeşillik, meyve ve sebze yetiştirmek hem çok zevkli hem de bütçemize oldukça faydalıdır. Evde yeşillik nasıl ekilir? Evde hangi yeşillikleri ekebiliriz işte detayları yazımızda…

1-Defne

Et ve balık yemeklerinin vazgeçilmezlerinden olan ve müthiş aromasıyla büyüleyen defneyi evde saksıda yetiştirebilmeniz mümkündür. 40 cm yüksekliğinde ve 45 cm çapında bir saksı kullanarak s balkonunuzda rahatlıkla defneyi büyütebilirsiniz. Defne tek gövdeli ağaç şeklinde ve budamaya elverişli bir bitkidir.

Defne yazın bolca su isterken kış aylarında ise su miktarı azaltılmalıdır, ayrıca çok soğuk zamanlarda korunması gerekmektedir. Defne aşırı güneş ve soğuk sevmeyen bir bitkidir.  Defne yaprağı her zaman yemyeşil kalmaktadır. Defne yapraklarını koparıp kurutarak et ve balık yemeklerine ekleyebilirsiniz.

2-Biberiye

Güzel kokusu ve masmavi çiçekleri ile kendisine hayran bırakan biberiye, her zaman yeşil kalır. Güneşi oldukça seven biberiye çok çabuk uzayabilir, bu sebeple budama ile kontrol altında tutulmalıdır boyu 60 cm’yi geçmemelidir.

3-Adaçayı

Adaçayı görüntüsü ile oldukça güzel bir bitkidir. Yaprakları grimsi çiçekleri ise mavi- mordur. Hem görüntüsü hem de faydaları ile balkonunuzda ya da bahçenizde yetiştirebileceğiniz bitkilerden biri olan adaçayı fide olarak satın alınmaktadır.

4-Nane

Ferah kokusu ve birçok faydası olan nane, salatalardan yemeklere pek çok yerde kullanılan bir bitkidir. Bolca su isteyen ve yarı gölgede büyüyen nane sık sık biçilmelidir. Kalıcı bir bitki olması sebebiyle kökünden sökülerek birkaç yılda bir tekrar dikilebilir.

5-Dereotu

Mevsimlik bir bitki olan dereotu küçük saksılara ekilerek yetiştirilebilir. Tohumla ekilen dereotu suyu ve yarı gölgeyi çok sever.

6-Melisa-Oğulotu

Birçok şifası bilinen melisa bitkisi saksıda yetiştirmeye uygun bitkilerdendir. Hazır fide ya da köklerden yetiştirilebilen melisanın taze kalabilmesi için soğuktan korunması gerekmektedir. Ayrıca taze kalması için sık sık biçilmesi gerekmektedir.

7-Kekik

Enfeksiyonlara ve pek çok hastalığa faydası ile bilinen, et yemeklerine oldukça yakışan kekik bol güneş ve kumlu toprağı sever. Toprağı biraz kurudukça sulanması gereken kekik yıl boyunca yeşil kalabilmektedir.

8-Fesleğen

Yetiştirilmesi biraz dikkat ve bilgi isteyen fesleğen, yarı gölgede yetiştirilmelidir. Özellikle yeni ekildiğinde fazla su verilmesi çürümesine sebep olabilmektedir. Yetiştiğinde ise bol bol su isteyen fazla güneşi sevmeyen bir bitkidir.

9-Mercanköşk

İç mekânlarda yetişmeye uygun bir bitki olan mercanköşk, bol güneş ve sıcağı sevmektedir. Tohum ya da kök sürgününden yetişebilmektedir.

10-Reyhan

Dekoratif görüntüye sahip olan reyhan saksıda yetiştirmeye oldukça elverişlidir. Güneşte ya da gölgede yetişebilir.

11-Rezene

Kalıcı bir bitki olan rezene, kendi kökünden her yıl tekrardan yeşerebilir. Derin ve büyük saksılarda yetiştirilebilen rezenenin boyu çok fazla uzayabilir. Güzel kokusu ve görüntüsü olan rezene tohum veya çelikle yetiştirilmektedir.

Maydanoz Nasıl Ekilir Evde?

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Evde yeşillik nasıl ekilir? Evde, saksıda en kolay yetiştirebileceğiniz yeşilliklerden biri olan maydanoz bahar aylarında ekilebilmektedir. Saksıda alacağınız tohumla maydanozunuzu yetiştirebilirsiniz.

Saksıda Maydanoz

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Evde yeşillik nasıl ekilir? Saksınıza hazır toprağı koyunuz, tohumları seyrek bir şekilde serpiniz, tohumların üzerini toprak serperek örtünüz. Avuç içinizle bastırarak toprağı sıkıştırınız. Tohumlar filizleninceye kadar hafifçe sulayınız.  Maydanoz tohumların filizlenmesi 3-4 haftayı bulabilmektedir. Maydanoz her yıl tekrardan ekilmelidir.

Maydanozdan Maydanoz Yetiştirme

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Maydanozdan maydanoz yetiştirebilmek için maydanozun kökleri olmalıdır. Köklerinin çok kurumaması gerekmektedir. Köklerinin toprakla buluşturulması ile maydanozunuzu yetiştirebilirsiniz. Kökleri toprağa ekerken öncelikle toprağı biraz ıslatmalısınız, kökleri 20’şer cm aralıklarla ekmeniz idealdir.

Maydanoz Ne Zaman Ekilir?

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Ev içinde saksıda maydanoz yetiştirmeyi düşünüyorsanız şubat ayı içerisinde ekilmesi gerekmektedir. Dışarı da bahçede yetiştirmek için ise nisan ayı idealdir.

Maydanoz Nasıl Bahçeye Ekilir?

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Bahçenize maydanozu ilkbahar aylarında ekebilirsiniz. Önce ekeceğiniz toprağa gübre atın, toprağı düz hale getirip sulayın. Maydanoz tohumlarını havadan serpin, üzerini ince bir şekilde toprakla örtün. Üzerini hafifçe sulayın.

Limon Nasıl Ekilir Saksıda

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Evde yeşillik nasıl ekilir? Evde yetiştirebileceğiniz bitkilerden biride limondur. Görüntüsüyle de oldukça dekoratif olan limon yetiştirmek ilgi ve sabır isteyen bir iştir. Çimlenme ve filizlenme gerçekleştikten sonra limonun saksısının yerini değiştirmemeli, yeterli güneş alan bir yere koymalısınız. Yeterli miktarda sulayıp toprağının kurumamasına özen göstermelisiniz.

Evde yeşillik nasıl ekilir? Evde yetiştireceğiniz limonun yetişebilmesi için en az iki saksıya ekmeniz de fayda vardır. Çünkü limonun meyve verebilmesi için polen alışverişi yapması gerekmektedir. Yine meyve vermesini kolaylaştıracak bir başka yöntem de aşılama yöntemidir.

Evde yeşillik nasıl ekilir? Limon saksıya nasıl ekilir?

  • Limonu 4 parçaya ayırın ve içinde ki çekirdekleri zarar vermeden çıkarın.
  • Çekirdeklerin üzerinde ki zarları zarar vermeden temizleyin, zarar görenleri atın.
  • Islatılmış bir kâğıt havlun üzerine limon çekirdeklerini aralıklı bir şekilde koyun.
  • Kâğıt havluyu katlayıp tekrar hafifçe ıslatın.
  • Kâğıt havluyu bu şekilde temiz bir poşete koyun ve sıkıca kapatın.
  • Yaklaşık 10 gün sonra limonların filizlendiğini görmeye başlayacaksınız.
  • Filizlenen çekirdekleri ikişer ikişer kesilip toprakla doldurulmuş pet şişe içerisine filizlenen kısımları toprağa gömülecek şekilde yerleştirin. Pet şişelerin tabanına toprağı koymadan önce küçük delikler açmalısınız.
  • Toprağı püskürtme yöntemi ile hafifçe ıslatın.
  • Yaklaşık 1 ay sonra yaprakları büyüyen limonunuzu pet şişeden alın ve saksıya aktarın.

Siyah Havuç Nasıl Yetiştirilir?

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Evde yeşillik nasıl ekilir? İlkbahar aylarında ekilmeye başlayan siyah havuç ekiminde toprak hazırlığı oldukça önemlidir. Toprağın inceltilerek tohum ve toprağın birbirlerine teması doğru şekilde olmalıdır. Siyah havuç ekimi profesyonel usuller ile yapılarak verim elde edilebilir.

Balkon Bahçecilik Fikirleri

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Balkon bahçecilik fikirleri özellikle bahar aylarının da kapımızda olduğu şu zamanlarda birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Ülkemizde bahar ve yaz aylarında evlerde en çok vakit geçirilen yerlerden biri de balkonlardır. Vaktinin çoğunu balkonlarda geçiren kişiler balkonlarının daha güzel ve yaşanılabilir olması için farklı dekorasyon fikirleri aramaktadırlar.

Balkon bahçecilik fikirleri bahçesi olmayan ve toprağı, bahçeyi özleyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Balkonlarınıza yapacağınız birkaç değişiklik ile daha güzel vakitler geçirmeniz mümkündür.

Balkon Bahçeciliği Nedir?

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Balkon bahçecilik fikirleri,  evinde bahçesi olmayan kişilere evinde balkonlarında küçük bir bahçe olanağı sunar. Küçük saksılar ile balkonunuzda birçok sebze ve meyve yetiştirmeniz vaktinizi değerlendirmeniz ve ruhunuzu dinlendirmeniz sizlere oldukça iyi gelecektir.

Balkon bahçecilik fikirleri ile hayalinizde ki balkona sahip olabilir, sevdiklerinizle verimli saatler geçirebilirsiniz. Balkon bahçecilik fikirleri ile hem kendiniz için bir hobi edinebilir hem de balkonunuza daha farklı bir hava katabilirsiniz.

Balkon Bahçeciliği Malzemeleri

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Balkon bahçecilik fikirleri için araştırma yapıyorsunuz ve birçok farklı balkon tasarımından size uygun olanı seçtiniz. Gelelim şimdi balkon bahçeciliği için hangi malzemelere ihtiyaç var?

Öncelikle balkonunuzda yapacağınız tasarım tamamen sizin zevkinize uygun olmalıdır. Dekorasyon ve tasarım için hayal ettiğiniz mobilyaları seçmekle işe başlayın. Seçeceğiniz ürünlerin doğal olmasına özen gösterin yapay malzemelerden uzak durun.

Balkon bahçecilik fikirleri için almanız gereken başlıca malzemeler şunlardır:

  • Temiz ve kaliteli bir toprak,
  • Organik gübre,
  • Sulama kabı,
  • Çakıl taşları,
  • Saksılar,
  • Tohum ve fideler.

Balkonda Yetişen Sebzeler

Balkon bahçecilik fikirleri,  bahar aylarının gelmesi birlikte oldukça gündemimizdedir. Basit birkaç malzeme ile balkonunuzu küçük bir bahçe haline çevirmeniz mümkündür. Özellikle balkonunuzda birçok sebzeyi doğal yollardan yetiştirebilirsiniz.

Balkon bahçecilik fikirleri ile özellikle güney cephede oturanlar fasulye, salatalık, patlıcan, pırasa gibi pek çok sebze yetiştirmeleri mümkündür. Kuzeyde oturup daha az güneş görenler ise, havuç, turp, marul, ıspanak gibi sebzeleri yetiştirebilirler. Balkonda hangi sebzeleri yetiştirebiliriz bir göz atalım.

Balkonda Sebze Yetiştirme Fikirleri

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Balkon bahçecilik fikirleri, balkonda sebze yetiştirmek neredeyse hepimizin yapmak istediği bir aktivitedir. Balkonumuzda yetiştirebileceğimiz sebzeler ise şunlardır:

  • Domates: Toprak, saksı ve domates fidanları ile balkonunuzda kendi domateslerinizi yetiştirebilirsiniz. Domateslerinizin güzel bir şekilde yetişmesi için aşırı güneşten ve aşırı sulamaktan kaçınmanız gerekmektedir.
  • Salatalık: Geniş bir saksıya salatalık tohumları ekerek taptaze salatalıklar elde edebilirsiniz.
  • Taze soğan: saksınıza taze soğan tohumları ekerek özellikle yaz boyunca taze soğan yiyebilirsiniz.
  • Biber: Mayıs aylarında ekilmesi gereken biberler kısa bir zamanda çimlenir, biberleri 2-3 günde bir sulamanız gerekmektedir.
  • Marul: Marul yetiştirmek için fazla güneş almayan bir yer seçilmelidir. Ayrıca marula sık sık su vermeniz gerekmektedir.

Saksıda Balkon Bahçeciliği

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Saksıda balkon bahçecilik fikirleri ile balkonunuzda yetiştirebileceğiniz birçok meyve sebze bulunmaktadır. Kendi ellerinizle ekip gözünüzün önünde büyüyüp meyvelerini size sunan sebze ve meyveler insana resmen bir terapi gibi gelmektedir. Saksıda balkon bahçecilik fikirleri ve yetişen sebze, meyveler şunlardır:

  • Sebzeler: Domates, salatalık, patlıcan, ıspanak, pırasa, soğan, sarımsak, marul, maydanoz, dereotu, havuç, turp, semizotu, nane, kekik, fesleğen vb.
  • Meyveler: Çilek, limon, mandalina, portakal, incir, kiraz, elma, armut vb.

Balkon Dekorasyonu

ekolojik-koy-evde-yesillik-nasil-ekilir

Balkon bahçecilik fikirleri ve balkon dekorasyonu fikirleri ile balkonunuzu güzelleştirebilir ve keyifli zamanlar geçirebileceğiniz bir yer haline getirebilirsiniz. Balkonları canlandıran ve güzelleştiren adeta minyatür bir bahçe haline getiren çiçekler ve bitkilerdir.

Balkon bahçecilik fikirleri bahçe özlemi duyan herkes tarafından uygulanmaktadır. Balkonunuza alacağınız renk renk saksılar ve bu saksılara ekeceğiniz renk renk çiçek ve yeşilliklerle adeta yeniden canlanacaksınız. ÜRÜNLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın