Çerkezköy / Tekirdağ

Meşe Balı Ne Zaman Olur? 3 Maddede Meşe Balı Faydaları

09.10.2022
4.641
Meşe Balı Ne Zaman Olur? 3 Maddede Meşe Balı Faydaları

Meşe balı üretimi nasıl yapılmaktadır, faydaları nelerdir ve hangi bölgelerde üretimi gerçekleştirilmektedir?

Meşe balı nesilden nesile aktarılan, harika işçi arılar tarafından yapılan şifa kaynağı olarak yerini alan mucizevi gıdalardan biridir. Halk arasında da “ilaçlık bal” olarak anılmaktadır. Ülkemizde yeni yeni ün ve önem kazanan bal, meşe ağacının haziran, temmuz ve ağustos aylarında salgı meydana getirmesi ile oluşmaktadır.

Gündüzleri sıcağın etkisi ve geceleri soğumanın etkisi ile oluşan ısı farkı sebebi ile meşe yapraklarında salgılar meydana gelmektedir. Yapraklarda meydana gelen bu salgılar, arılar tarafından toplanmakta ve kovanlara muhteşem bir sağlıklı olmada fayda sağlayan besin depolanmaktadır.

Yapılan birçok araştırma sonuçlarına göre oldukça faydalı olduğu ve antioksidan açısından da zengin olduğu tespit edilmektedir. Salgılanma yolu ile yapılan balın, böcekler tarafından yapıldığı sanılmaktaydı. Yapılan incelemeler sonucunda basra ile oluştuğu ortaya çıkmaktadır.

Meşe balı oluşumu, meşe ağacındaki pelitten ve yapraklara basra salgılarından kaynaklı olarak oluştuğu ispatlanmaktadır. Ağaç yaprakları üzerinde meydana gelen yapışkanlık, havanın etkisiyle oluşmaktadır ve böylelikle böcekler tarafından yapıldığı iddialarını ortadan kaldırmaktadır.

Sağlık açısından da oldukça faydalı olduğu bilinmektedir ve diğer ballara göre rengi oldukça koyu görünmektedir. Bu balın, açık renkli ballarla kıyaslanması sonucunda antioksidan açısından zengin olduğu tespit edilmektedir. Aynı zamanda fenolik bileşenler tarafından oldukça zengin olan bu balda doğal antioksidan madde özellikleri bulunmaktadır. kanser, akciğer veya kalp hastalığı gibi birçok sağlık sorununun oluşumunu engellemekte veya aza indirgemekte olduğu bilinmektedir.

1- Meşe Balı Nerede Bulunur?

ekolojik-koyy-mese-bali-ne-zaman-olur

meşe balı ne zaman olur? 3 maddede meşe balı faydaları

Bu bal, yurdumuzun her yerinde üretimi olmakla birlikte özellikle Marmara’da Trakya bölgesinde yoğun olarak Kırklareli ilinde bulunmakta ve bal çeşitleri arasında yerini almaktadır. Diğer ballara oranla rengi koyu ve antioksidan açısından da beş kat fazla olduğu bilinmektedir. “Meşe balı hangi bölgede yetişir ya da meşe balı nerede bulunur?” gibi sorulara verilebilecek en genel cevap Trakya bölgesidir. Yıldız yani Istıranca dağlarında üretilen ballar, antioksidan kapasitesi yönünden diğer ballardan fazla olduğu yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir.

Meşe balı özellikleri oluşumunda arıların iş yapma noktasında ustalıkla zamanlaması oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır. Havanın ani soğumasıyla meşe ağacı yapraklarında meydana gelen ve biriken tatlı bir salgıdan oluşan özsuyun arılar tarafından midelerinde bala dönüştürmeleri sonucu fenolik bileşikler oluşmaktadır.

Sabah hava ısınmaya başlayana kadar arılar tarafından bu salgılar toplanmak zorunda olduğu bilinmektedir. Aksi halde bu salgılar, yaprak uçlarında kristalleşmeye başlamakta ve arılar tarafından tüketilememektedir.

Bu bal ne tam pekmez ne tam karamel tadında ama ikisini de andırmakla birlikte yoğun orman kokulu bir baldır. Kişinin ağzında bal tadını vermekle birlikte sonraki süreçte boğazın arka kısmında yanma hissi meydana gelebilmektedir.

2- Meşe Balı Faydaları

Antioksidan karakteri yönünden oldukça zengin olan bal, insan sağlığı açısından da oldukça faydalı olduğu söylenmektedir. Fenolik bileşenler yönünden zengin olduğu vurgulanan bu gıdanın, diğer ballara oranla beş kat daha fazla antioksidana sahip olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Bu açıdan değerlendirildiği zaman, çok kıymetli olan bu ürünün insan vücudu savunma sistemini kuvvetlendirici etkisinin oldukça yüksek olduğu ortaya çıkmaktadır.

Meşe balı neye iyi gelir?” sorusuna kısaca şu cevabı verebiliriz; savunma sistemini kuvvetlendirerek, vücudun direncini artırmakta olduğu belirtilmektedir. Bunun yanı sıra kalp, kanser ya da akciğer rahatsızlığı gibi hastalıkların oluşumunu engellemekte ya da oluşan sağlık problemlerini düzenli kullanım sonucunda azaldığı belirtilmektedir. Cilt yanıklarına karşı da iyi geldiği bilgiler arasında yer almaktadır. Kış aylarına girmeden önce tüketilmesi tavsiye edilmekte ve hastalıklara yakalanma riskini aza indirgediği vurgulanmaktadır.

Meşe Balı Faydaları Nelerdir?
Vücut direncini artırmakla birlikte kalp, akciğer, kanser ve türlerine iyi geldiği, hastalıkları aza indirgediği ve oluşumunu engellediği bilinmektedir. Aynı zamanda ciltteki yanıklara iyi geldiği belirtilmektedir.

3- Meşe Balı Hangi Ayda Olur?

ekolojik-koyy-mese-bali-ne-zaman-olur

meşe balı ne zaman olur? 3 maddede meşe balı faydaları

Bu bal, haziran, temmuz ve ağustos aylarında havanın gündüzleri sıcak olması ve geceleri ani soğuma yaşanması sonucu oluştuğu bilinmektedir. Ani soğuma ile meşe yapraklarında meydana gelen salgının, işçi arılar tarafından toplanması ve midelerinde hazmedilip kovanlarına işlenmesi sonucu oluştuğu bilinmektedir. “Meşe balı hangi ayda olur ya da meşe balı ne zaman olur?” Sorularının cevabı; yaz mevsimidir ve haziran temmuz ve ağustos aylarıdır.

Organik Meşe Balı

ekolojik-koyy-mese-bali-ne-zaman-olur

Fenolik bileşenler ve antioksidan karakter açısından diğer ballara oranla beş kat daha fazla olan balın, bileşenleri başında kafeik asit fenetil ester, gallik asit ve ellagik asitlerin birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Bu bileşenler aynı zamanda kanser ve türlerine karşı veya birçok hastalığa karşı savaşarak mücadele ettiği belirtilmektedir. Doğal besin kaynağı olan bu besinin koyu renkli olması ise diğer ballara oranla daha fazla antioksidan karaktere sahip olduğunu kanıtlamaktadır.

Meşe balı, doğadan gelen mucizevi bir gıda, sağlığa oldukça faydalı ve lezzetinin bir o kadar farklı olduğu bilinmektedir ve sofralarda yerini almaktadır. Ülkemizde yeni yeni önem kazanmaya başlasa da faydalı oluşu ve insanlığa katkısı tüm dünyaca bilinmektedir. Kendine hayran bıraktıran işçi arılar tarafından oluşumu sağlanan bal gıdasının üretimdeki zamanı oldukça önemlidir.

Meşe balı nasıl üretilir? sorusu ele alındığında muhteşem işçi arılar tarafından meşe yapraklarında biriken sıvıların tam zamanında toplanıldığı incelemeler sonucunda bilinmektedir. İşini ustalıkla yapan işçi arılar, havanın ani soğumasıyla meşe ağacı yapraklarında oluşumu gerçekleşen tatlı salgıdan oluşan özsuyu kovanlarına götürmektedirler.

Bu işleme sabah hava ısınmaya başlayana kadar devam ettikleri incelenmiştir. Arılar tarafından toplanma işlemi, geç saatlere kalması sonucunda yaprak uçlarında kristalleşmeler meydana gelmekte ve tüketimi ise zor olmaktadır.

Kırklareli Meşe Balı

ekolojik-koyy-mese-bali-ne-zaman-olur

Meşe balı biyolojik aktivitesi oldukça yüksek ballardan biridir ve halk arasında ilaçlık bal olarak da bilinmektedir. Yıldız Dağlarında, Demirköy ve Vize bölgesinde arıcılık faaliyetleri ile uğraşan kişiler tarafından üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu bala duyulan son zamanlardaki ilginin sebebi ise ürün gıda üzerinde yapılan bilimsel çalışmaların artmasından kaynaklı olduğu bilinmektedir.

Istıranca Dağlarının farklı kesimlerinden alınan meşe balı örneklerinin incelenmesi sonucunda diğer ballara oranla biyolojik aktivitesinin yüksek olduğu tespit edilmektedir. Bu üründe antioksidanın yüksek olma nedeni bünyesinde yüksek derecede gallik asitle birlikte diğer bileşenlere ev sahipliği yapmasıdır.

Yurdumuzda, meşe ve kayın ormanlarına en sık rastlanılan yerin Istıranca bölgesi olduğu bilinmektedir ve özellikle antioksidan değerinin yüksek olması nedeni arasında yerini almaktadır.

Meşe balı yoğun olarak temmuz ve ağustos aylarında görülmektedir. İklim yapısının ve ormanlarının ülkemizdeki en sık meşe ve kayın ormanlarının Kırklareli, Istıranca bölgesinde ağırlıklı olmasından kaynaklı bu bölge ayrıcalıklı olarak bilinmektedir.

Meşe balı tadı ise pekmeze ya da karamele tam benzememekle birlikte bu tatları vermektedir. Yoğun orman tadını ağızda hissettiren bal, biraz zaman geçtikten sonra boğazda yanma hissine neden olabilmektedir. Ekolojik yaşam için insanların vazgeçemediği bir besindir.

Kırklareli Demirköy Meşe Balı

ekolojik-koyy-mese-bali-ne-zaman-olur

Ülkemizin her bölgesinde üretimi gerçekleştirilen ilaçlık balın, Kırklareli-Demirköy bölgesinde renginin daha siyah ve koyu olduğu bilinmektedir. Siyah ve daha koyu renge sahip olma sebebi toplam antioksidan açısından zengin ve yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.

Böyle olmasındaki en büyük sebep ise Istıranca dağlarındaki Demirköy beldesinde yüzde 99 oranında meşe ve kayın ormanları bulunmaktadır.

Meşe balı üretiminin bu bölgede kaliteli ve biyolojik aktivasyonunun yüksek olmasında sanayinin olmaması, tarım arazilerinin az olması ve gerekli tabiat ortamının elverişli olmasıdır.

Temmuz ve ağustos aylarında gündüzlerin sıcak olması ile birlikte geceleri ani soğuma ya da ısı düşmesi sebebiyle oluşan ısı farkından kaynaklı basranın düşmesi gerçekleşmektedir.

Basranın düşmesiyle meşe yapraklarında fermantasyon meydana gelmektedir ve böylelikle oluşan salgı balının meşe ağacından faktör özelliğinden kaynaklanarak farklı fenolojik bileşenleri bünyesinde barındırmaktadır.

Bu fenolik bileşenlerin başında gallik asit ve ellagik asit bulunmaktadır ve bunlar sayesinde vücut savunma sistemini kuvvetlendirmektedir. Birçok hastalığa karşı da koruma kalkanı görevini üstlenmektedir.

Meşe Balı Nasıl Tüketilmeli?

ekolojik-koyy-mese-bali-ne-zaman-olur

Meşe balı, 1 yaş altındaki çocuklar tarafından tüketilmemesi gerektiği belirtilmektedir. Herhangi bir alerjik reaksiyon karşısında uzman hekime danışmanız tavsiye edilmektedir.

Uzmanlar tarafından onay aldıktan sonra tüketilmesinde fayda bulunmaktadır. Aşırı tüketim sonucunda meşe balı zararları karşımıza çıkmaktadır ve zehirlenmelere karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulanmaktadır. ÜRÜNLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Meşe Balı Hangi Ayda Olur?
Özellikle temmuz ve ağustos aylarında olduğu bilinmekte ve geceleri ısı farkından kaynaklı ani soğumalar ile basraların meydana geldiği bilinmektedir.
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın