Çerkezköy / Tekirdağ

Botanik Bahçe| Türkiye’de Bulunan Botanik Bahçeler!

23.10.2022
1.055
Botanik Bahçe| Türkiye’de Bulunan Botanik Bahçeler!

Botanik bahçe etkisini, yemyeşil bitkiler, rengarenk çiçeklerle evinizde istediğiniz alanda nasıl kullanacağınızı merak ediyorsanız tüm bilgiler !

Sadece bitkiler ve çiçekler ile değil, bitki tabloları, bitki resimleri, duvar kağıdı, çiçek ve bitki deseni olan tekstil ürünleri ile de evinizde botanik bahçe esintisi yaratabilirsiniz. Bu yazımızda, botanik bahçe modelleri, bitki ve çiçekler, evinizde bunları nasıl yapabilirsiniz gibi tüm önemli detaylar ve dekorasyon önerileri gibi istediğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

1-Botanik Bahçe Nedir Ne Anlama Gelir?

Botanik bahçe, çeşitli bitkilerin yetiştirilmesi, sergilenmesi ve korunması amacıyla oluşturulan özel bir bahçedir. Farklı çiçekler ile dilediğiniz şekilde sizde botanik bahçenizi yaratabilirsiniz. Ayrıca nesli tükenmekte olan bitkiler de botanik bahçelerde sergilenerek korunmaya alınmaktadır.

Yaşam alanlarınızda bitki yetiştirme konusunda tedirgin olabilirsiniz ancak evinizin havasını yenileyen bitkileri kullanarak, kimyasal atıkları diğer bitkilere oranla daha iyi filtreleyerek sizlere temiz hava alanı oluştururlar.

2-Botanik Bahçe Yapımı Nasıl Yapılır ?

Öncelikle botanik bahçenizi oluşturacağınız alanı belirlemekle başlamalısınız. Bu alanı ölçerek hangi bölgeye hangi bitkiyi yerleştireceğinizi belirlemek amacı ile çizimler yapabilir veya not alabilirsiniz. Tüm bitkilere rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir yol belirlemek bitki ve çiçeklerin bakımını yapmanız açısından işinizi kolaylaştıracaktır.

Bahçenizde farklı kokular oluşturmak için farklı güller kullanabilirsiniz. Çeşitli bitki ve ağaçlar kullanarak bahçenizi oluşturabilirsiniz. Ancak biraz maliyetli olacağı için daha düşük bütçe ile tam verimi nasıl alabileceğiniz hakkında farklı alternatifler de geliştirebilirsiniz.

A-Balkonda Botanik Bahçe Nasıl Yapılır ?

 https://ekolojikkoyy.com/botanik-bahce/

İlk olarak balkonunuzun hangi bölgesi daha güneşli ve rüzgarlı olduğunu belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Balkonda botanik bahçe oluşturmak için dikkat etmeniz gereken konu ise, rüzgar alan bölge için bitki duvarı veya bitki perdesi oluşturabilirsiniz. Bitki duvarı oluşturmak için, bambu, alev çalısı, sarı selvi, leylandi ve parlak yapraklı kartopu bitkileri en çok tercih edilenler arasındadır. için baz

Dikkat edilmesi gerekilen bir diğer husus ise bitki duvarında güneş alan bölgede limon selvi, bambu ve ateş çalısı bitkilerini, gölge olan bölge de ise leylandi, parlak yapraklı kartopu ve şimşir kullanmanız önerilmektedir. Bitki perdesi oluşturmak için geniş saksılar içerisinde sarmaşıklar kullanabilirsiniz.

Orman sarmaşığı veya yasemin ilk tercihler arasında olmaktadır. Rüzgar almayan ve ılıman bir bölgede renklendirmek için bengovil çiçeği de kullanabilirsiniz. Ayrıca şifalı bitkiler, meyve ağaçları veya güzel kokulu çiçeklerde kullanabilirsiniz.

B- Evde Botanik Bahçe Yapımı Nasıl Yapılır ?

 https://ekolojikkoyy.com/botanik-bahce/

Evinizin her alanında bahçe esintisini yapabilir veya verebilirsiniz. Hangi alanda nasıl botanik bahçesi yapabilirsiniz, ayrıca dekorasyon amaçlı fikirler ile ilgili gerekli bilgilere sahip olabilirsiniz. Küçük oturma odası dekorasyonu için uygun olmasa da büyük alanlarda bu bahçe türünü kullanabilirsiniz.

-Tavandan sarkan sarmaşıklar ile yemek masanızın üzerinde hem dekoratif durarak hem de odanıza farklı hava katacaktır.

-Pencere önüne saksı veya vazo ile çeşitli çiçekler dizerek odadaki tüm dikkati pencere önüne çekmiş olacaksınız ve aynı zamanda odanızın bu kısmını küçük bir bahçe olarak güzel bir ortam olacaktır.

-Evinizin bir köşesinde raflı bir dolap kullanarak saksılara ektiğiniz çiçek ve bitkileriniz sizler için bir botanik bahçe olacaktır.

-Mutfakta tezgah üzerinde veya raflarda da bitkilerinizi yetiştirebilirsiniz. İsterseniz nane ve fesleğen de bu bitkiler arasında kullanılabilmektedir.

-Banyo için uygun bitkilerde bulunduğu gibi bir anda farklı bir hava katacaktır. Dilerseniz bitki kullanmayabilirsiniz. Bitki desenli havlu ve paspaslar kullanabilirsiniz.

-Bitki ve çiçek desenli duvar kağıdı kullanarak bitkiye ihtiyaç duymadan da botanik bahçe havasını odanıza verebilirsiniz.

-Yatak odası için havayı temizleyen bitki ve çiçekleri tercih ederek büyük saksılar ve yaprak desenli tekstil ürünleri ile güzel bir ortam oluşturabilirsiniz.

3-Botanik Bahçe Bitkileri Nelerdir ?

Bahçe içerisinde olmazsa olan yemyeşil bitkiler, stresi azaltarak sizlere refahlık sağlamaktadır. Aynı zaman da bu bitkiler sizlerin bulunduğu ortamın havasını da değiştirdiği Nasa tarafından önerilmektedir.

A-Arkea palmiyesi:

Palmiye ağacına benzer yaprakları ile çok dekoratif durmaktadır. Doğrudan güneş almayan ve aydınlık bir ortamda bulunmayı seven bu bitki kışın 13 derece altında ki havaları çok sevmezler. Daima nemli toprakları olmalıdır.

B-Alovera bitkisi:

Hemen hemen herkeste bulunan ve çok sevilen bu bitkiyi de bahçenizde besleyebilirsiniz. Bir çok faydası olan bu bitkiyi beslemek son derece kolaydır. Cilt bakımı ve yanık tedavisi için de kullanışlı olduğu için tercih edebilirsiniz.

C-Benjamin bitkisi:

Aydınlık alanları seven bu bitki doğrudan güneş ışığına maruz kalmayı da pek sevmez. Toprağın nemi kontrol edilerek ve eşit bir şekilde sulanmalıdır.

D-Kraton bitkisi:

Son derece farklı ve güzel yaprakları ile botanik bahçesi oluşturmak isteyenlerin terihleri arasında olmaktadır. Kışın 15, yazın ise 20 derece sıcaklıklara dayanıklı olan bu bitkiyi, yaz dönemlerinde haftada 1, kış dönemlerinde ise 2 kez sulamanız yeterli olmaktadır.

E-Kauçuk ağacı:

Yemyeşil yaprakları ile bahçenizde yetiştirilmek için oldukça uygun olan bu bitki bakımı oldukça kolaydır. Ancak yakıcı bir güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Sulamadan önce toprağın nemini kontrol ederek sulamanız önerilmektedir.

F-Paşa kılıcı :

Serin ve ışık alan yerde tutulduğu takdirde gün boyu oksijen salgılayarak temiz hava sağlayan bu bitkinin bakımı oldukça kolaydır. Yaz aylarında haftada 2-3 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez sulamanız yeterli olacaktır.

4-Botanik Bahçe Çiçekleri Nelerdir ?

 https://ekolojikkoyy.com/botanik-bahce/

Botanik bahçesinin olmazsa olmazı olan ve mis gibi kokular yayılsın istiyorsanız sizde istediğiniz çiçekleri bahçenize ekleyerek rengarenk ve yemyeşil bir ortam oluşturabilirsiniz. Hangi çiçek türü sizlere uygun olduğunu inceleyerek bilgi edinebilirsiniz.

A-Açelya:

Bakımı kolay olan çiçeklerden olan açelya doğrudan ışığa ihtiyaç duymadan da hayatta kalabilir. Az sulanmayı severek kırmızı ve pembe tonlarında ki renkleri ile evinizde ve bahçenizde kullanmanız için önerilen çiçeklerdendir.

B-Antoryum:

Kırmızı yaprakları ile dikkatleri üzerine çeken bu çiçek türünün bakımı oldukça kolaydır. Doğrudan güneş ışığını sevmediği gibi çokta gölge olan bölgede tutulmamalıdır. Haftada 2-3 kez sulamanız yeterli olacaktır.

C-Aslanağzı:

40’a yakın renk tonu ile hafif kokusu olan bu çiçek güneş ışığına ihtiyaç duyar ve toprağının kurudukça sulanması gerekmektedir. Gün aşırıda sulayabilirsiniz.

D-Botanik Bahçe Çuha çiçeği:

Botanik bahçesi için en çok tercih edilen çiçeklerden çuha çiçeği, soğuk hava şartlarında 30 dereceye kadar dayıklılık göstermektedir. Sıcak ve kapalı alanlarla yaşayamadıkları için bahçede bakılması son derece uygun olacaktır. Canlı ve rengarenk renkleri ile sizlere adeta görsel şölen sunmaktadır.

E-Barış çiçeği:

Nasa tarafından havayı temizlediği için önerilen bu çiçek yeşil ve beyaz yaprakları ile bakımı kolay çiçekler arasındadır. Sulanmayı seven bu çiçeği dikkatli sulamak gerekir eğer toprak nemli ise sulamamalısınız.

F-Kasımpatı:

Olmazsa olmazlardan olan kasımpatı çiçeği hem renkleri ile hem de havayı temizlediği için en çok tercih edilen çiçeklerdendir. Çok ıslak olmamakla birlikte nemli toprağı çok seven kasımpatı bakımı oldukça kolaydır.

Bu önerileri de denemek isteyebilirsiniz

Botanik bahçesi oluşturmak maliyetli oluşturacağı için evinizin farklı alanlarında bu havayı yakalayarak hem modernliği hem de görsel güzelliği yakalayabilirsiniz.

-Kanepe, masa veya yatak odanızdaki duvarı botanik temalı duvar kağıdı ile kaplayabilirsiniz.

– Yaşam alanınızda bitkileri vurgulamak istiyorsanız gri,yeşil veya mavi renkleri kullanarak (koyu renkler) duvarların etkisini azaltabilirsiniz.

– Siyah çerçevelere bitki resimleri koyarak simetrik bir şekilde asarak modern bir görüntü elde edebilirsiniz.

– Farklı çiçek ve botanik desenli tekstil ürünleri ve düz renkli tekstil ürünlerini bir araya getirerek kullanabilirsiniz. Örneğin: yatak odanızda veya koltuğunuzda bunu deneyebilirsiniz.

-Kitap ve aksesuarlarınızı koymuş olduğunuz raflara küçük boyutlarda veya sarmaşık bitkileri kullanabilirsiniz. Farklı bir görünüm katmak için yüksek kısımlara sarmaşık koyabilir, farklı saksı ve bitkiler tercih edebilirsiniz.

– Bitki tabloları kullanarak kanepe, yatak veya büfe üzerini odak noktası haline getirebilirsiniz.

– Keten, hasır ve bambu gibi görünen mobilya ve aksesuarları kullanabilirsiniz.

– Ahşap masa ve sehpalar bitkiler ile birleştiği zaman keyifli bir bahçe etkisini evinizde oluşturabilirsiniz.

5-Türkiye’de Bulunan Botanik Bahçeler

Genel olarak botanik bahçelerinin amacı bilimsel ve halk arasında ki isimlerini belirterek zengin koleksiyonlar oluşturmaktır. İşte Türkiye de yer alan zengin koleksiyonu ile bilinen botanik alanlar:

-İstanbul Üniversitesi Alfred Heilborn Botanik Alanı (İstanbul)

-Nezahat Gökyiğit Botanik Alanı (İstanbul)

-Atatürk Arboretumu (İstanbul)

Ankara Üniversitesi Botanik  Alanı (Ankara)

Ege Üniversitesi Botanik Alanı ve Herbaryum Uygulama/Araştırma Merkezi (İzmir)

-Gaziantep Botanik Alanı ( Gaziantep)

-Karaca Arboretum ( Yalova)

-Süleyman Demirel Üniversitesi Botanik Alanı(Isparta)

Bunlara ek olarak üniversite destekli, belediye ve özel kuruluşlarca yapılmış olan botanik alanlarda  bulunmaktadır.

-Ata Park Botanik Alanı (Erzurum)

-Bakırköy Botanik Park ( İstanbul)

-Bursa Botanik Parkı (Bursa)

-Odunpazarı Belediyesi Botanik Parkı (Eskişehir) ÜRÜNLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: